Angst hoort erbij

Beluister deze aflevering via onze podcast op Spotify.
Beluister deze aflevering via onze podcast op AppleMusic.
Beluister deze aflevering via onze podcast op Soundcloud.

Ik kijk er weer enorm naar uit je te mogen inspireren. In deze blog wil ik meer delen over angst en hoe angsten een onderdeel zijn van onszelf als ondernemer en als mens.

Wat is het voordeel van het feit dat we angsten hebben? Waarom zit dat in ons lichaam? Waarom hebben we daar soms last van?

Angst hadden we nodig

Angsten zijn een deel van ons systeem. Als ons reptielen brein wordt aangezet, komt er angst en gaan we bevriezen, aanvallen of vluchten. Als die angsten in ons lichaam komen, beschermen die ons ook; die maken ons heel alert. Ons systeem wilt reageren en dat hadden (en ook hebben) we nodig. Als neanderthalers hadden we dat absoluut nodig, die alertheid, om bijvoorbeeld weg te vluchten van een leeuw. Vandaag in ons hedendaagse leven is de vraag soms of die alertheid die gecreëerd wordt door die angst nog nodig is. Het kan interessant zijn maar ook heel belemmerend en beangstigend zijn. Het kan je stil zetten en dan is het niet zo interessant.

Angst als deel van het ondernemerschap

Het is een deel van wie we zijn maar het is ook deel van het ondernemerschap. Het woord zegt het zelf: 'ondernemen', dus we ondernemen zaken. Als ondernemer zijn sommige dingen bewezen successen en kan je bijvoorbeeld leren van mentors zoals ik. Je weet dan; het heeft al verschillende keren gewerkt en ik kan dit. Er zijn evengoed dingen die je voor de eerste keer gaat doen die geen bewezen succes zijn. Het is dan belangrijk om te zeggen:

I feel the fear and I do it anyway.

I feel the fear and i’m just going to learn. Je hebt het altijd al overleefd binnen jouw ondernemerschap en waarom zou dat nu anders zijn?

Je voelt de angst in je lichaam:

Je ademhaling gaat sneller.

Je voelt je alert.

Je gaat zweten.

Je hart hart gaat sneller slaan.

Je ademhaling verandert.

Je voelt het maar je gaat het nog steeds doen.

De essentie van het ondernemerschap

Dat is ondernemerschap; dat is eigenlijk de essentie van onderschap. Je gaat altijd, zeker als je de next level groei ingaat, nieuwe en andere dingen doen. Ikzelf bijvoorbeeld moet nu beginnen heel goed duidelijk dingen af te bakenen naar mensen. Ik moet overeenkomsten gaan maken en vind dat niet leuk om te doen. Er komen angsten naar voren dat mensen zich er misschien niet in kunnen vinden. Maar dat is oké, dan gaan we niet samenwerken. Altijd, naar welk level je ook groeit, kom je die angsten tegen en het is fijn dat je ook gewoon begeleid kan worden zodat je gewoon door die angsten heen kan bijten. So feel the fear and do it anyway, is mijn tip. Je hebt het ook al eerder overleefd en durf het dus anders te doen dan vandaag maar doe vooral de juiste dingen. Heel veel succes.

Laat een reactie achter