Waarom we in Vlaanderen zo bescheiden zijn
Waarom zijn we in Vlaanderen zo bescheiden? Wat is de verklaring daarvoor?
Luister je ook graag een podcast? Deze aflevering is hier te luisteren op Spotify.
Als je kijkt binnen Vlaanderen hebben we heel veel mensen die last hebben van perfectionisme en daarin ook onze cultuur die meespeelt. Een cultuur waarin we geloven dat het glas halfleeg is en dat het niet goed genoeg is. We kijken zowel als naar anderen met een bepaalde hardheid.
Dit deed me denken aan iets
Dit deed mij denken aan iets. Ik kreeg in één week tijd twee mails binnen waarin iemand me wees op een spelfout in mijn inspiratiemail. Het was een waardevolle mail vol mooie dingen en inspiratie maar daar werd niks over gezegd, het ging alleen over de spelfout.
Interessant genoeg was dit een mail die geschreven was door mijn copywriter die ik had nagelezen. Zelfs een professional maakt soms fouten en dat is oké voor mij. Ik wil niet alles controleren en vertrouw op mijn team.
Echte leiders kunnen geen perfectionisten zijn
Ik had een gesprek met één van mijn vrienden. Haar vader is directeur bij een grote Belgische bank en die zegt altijd: “echte leiders kunnen geen perfectionisten zijn”. Ik vind dat ook. De mensen die bovenaan staan en veel mensen leiden en inspireren zijn geen perfectionisten. Dat kan ook niet. Want als je alles moet bekijken en controleren, kost dat veel te veel energie en tijd.
Zou dat een reden kunnen zijn dat we in Vlaanderen zo bescheiden zijn? Dat we blijven hangen aan perfectionisme. Want als alles perfect moet zijn, is dat een perfecte reden om onszelf klein en bescheiden te houden. Want stel we komen naar buiten en het is niet perfect? Dan worden we daarop door andere Vlamingen veroordeelt. Bescheiden zijn is goed, een mooie eigenschap maar té bescheiden houdt je klein en daarmee doe je jezelf tekort.
Niet goed genoeg
Ik kreeg ook een andere mail binnen. Ik benoem dat maar oordeel er niet op. Ik wil het benoemen omdat we onszelf klein houden als we alles perfect willen doen en bezig zijn met de mening van anderen.
Ik kreeg een mailtje waarin iemand me wees op het feit dat mijn Engels niet goed genoeg is. Ik ben geen native speaker maar vind het fijn om in het Engels te praten en zal dat ook zeker blijven doen. Natuurlijk is dat niet altijd perfect. Er zijn veel bekende mensen, zoals bijvoorbeeld Marie Kondo, die amper Engels kunnen maar wel heel veel mensen inspireren. Hou je dus niet vast aan die imperfectie want daarmee hou je jezelf klein. Als je je altijd druk maakt om of je misschien een opmerking gaat krijgen, zul je voor altijd bescheiden moeten blijven.
Onze historie: altijd bescheiden zijn
Als je eens terugkijkt naar ons DNA en historie, hebben we het hele stuk rondom katholiek opgevoed zijn. Bij die opvoeding moest alles voor de schermen perfect verlopen want anders moest je op de biechtstoel.
Ik weet van mijn eigen tante dat ze dingen moest verdoezelen die niet perfect waren. Ze vertelde op de biechtstoel dat ze mishandelt werd door haar man en die priester ging daarmee naar die man en mijn tante moest naar een inrichting. Er zijn binnen de Vlaamse cultuur zoveel dingen gebeurt in het verleden waarbij we gestraft en veroordeeld werden op het moment dat we ons uitspraken. Het is dus ook niet raar dat dat in ons DNA zit. Dat vind ik als trauma coach heel interessant.
Your past is not your destiny
Moeten we het daarom blijven doen? Ik denk van niet. Your past is not your destiny.
Je verleden is niet je toekomst. Het is niet zo dat je de dingen die je in het verleden geleert hebt, moet blijven vasthouden. Ik denk dat het ons Vlamingen onnodig streng en hard maakt. Ik krijg bijvoorbeeld zelden opmerkingen van Nederlanders over taal. Ik denk dat Nederlanders meer durven en dat ook al eeuwen zo doen. Dat vind ik inspirerend, om te kijken naar mensen die verder staan op bepaalde aspecten dan ik.
Zou dat een verklaring kunnen zijn? Dat we ons vasthouden aan perfectionisme? Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt.
Bekijk onze 12 daagse opleiding tot trauma coach en leer je klanten van overleven naar LEVEN gaan.