Het verschil tussen cognitief en beyond cognitief coachen

Wat is nou het verschil tussen cognitief coachen en beyond cognitief coachen?

Als we kijken naar coaching in het algemeen, zijn de meeste coaching opleidingen gericht op goed cognitief te leren coachen. Dat wil zeggen dat we als coach de gedachten en overtuigingen kunnen waarnemen. Er wordt ook al een beetje naar emoties gekeken maar toch nog redelijk vanuit een cognitieve manier.

Hier kunnen we al heel veel ontdekken zodat inzichten naar boven mogen komen. Inzichten die je ook kan krijgen als je bijvoorbeeld een boek leest of met iemand praat. Een cognitieve coach zal jou nog sneller naar die inzichten laten gaan. Een goede cognitieve coach stelt de juiste vragen en heeft methodes om die overtuigingen al een beetje te kraken. Bijvoorbeeld de overtuiging "ik ben niet goed genoeg".

Een cognitief coach gaat luisteren naar beperkende overtuigingen, koppelt terug en kijkt samen met jou naar hoe je dit om kunt vormen.

Wij zijn gespecialiseerd in niet cognitief coachen. We coachen zeker een stukje cognitief maar gaan beyond cognitief coachen, we gaan dus een stukje verder. We nemen het hoofd nog steeds mee maar we laten die niet het voortouw nemen. Men komt niet bij mij omdat ze wederom al die verhalen die ze zichzelf vertellen willen delen, ze komen bij mij omdat ze snel doorbraken willen.

Ze komen omdat ze vast zitten, weten dat er een angel zit. Met beyond cognitief coachen gaan we de angel eruit trekken. We werken onder andere met systemisch werk en trauma werk. We kijken veelal naar het lichaam om de angel eruit te halen en dan kan het voorbij het inzicht gaat.

Je kunt fantastische inzichten hebben maar je bent pas bevrijd als die angels eruit zijn. Wat wat is een leven waarin je alleen rondloopt met inzichten? Inzichten zijn fantastisch maar ik denk dat het leven nog veel leuker is als je mag doorstromen, bevrijding mag voelen en liefde mag ervaren.

Dat lijkt me een veel leukere wereld om in te zitten.

Luister je ook graag een podcast? Deze aflevering en meer beluister je via deze link.

Laat een reactie achter