Dit betekent comfortzone voor mij

Een comfortzone noem en we comfortabel. We noemen het comfortzone maar het is eigenlijk hetgeen dat we kennen en dat is niet per definitie comfortabel.

Luister je ook graag een podcast? Deze aflevering is hier te luisteren op Spotify.

Stel jezelf de vraag

Je kunt zelf de vraag stellen; is het wel zo comfortabel in die comfortzone? Want daar zitten ook die overlevingsmechanismen en die angsten en panieken.

Als je jezelf gaat ontwikkelen, ga je jezelf stretchen en je comfortzone groter maken. Je moet hierin niet zo ver gaan dat je continu in de stresszone zit maar wel zo ver dat die comfortzone rekt.

Is dat nou zo comfortabel, die comfortzone?

Hoe comfortabel is het? Want iemand die zijn mening wilt geven maar vanuit de comfortzone die mening niet geeft, komt dan weer in een stukje terecht rondom zichzelf niet laten zien en niet goed genoeg zijn. Is dat nou zo comfortabel? Ik denk het niet.

De stretchzone geeft meer comfort

Ik denk dat we ons algemeen beter voelen in die stretchzone en dat dat meer comfort geeft. Iemand vraagt bijvoorbeeld om je mening en in die stretchzone kun je dan heel bewust kiezen; wil je je mening geven of niet? Het is dan gevoed vanuit het feit dat je de keuze hebt en dat is een hele andere energie. Dan is het comfortabel. Je kiest wat jij wilt en handelt niet vanuit "niet goed genoeg" zijn of andere angsten.

Als iets gebeurt en je kunt er neutraal op reageren, dan zou je kunnen zeggen “ik zit in mijn comfortzone”. Op het moment dat het bij jou triggert; is het tijd om er iets mee te doen; bijvoorbeeld je laten coachen.

Laat een reactie achter