Hoe bouw je vertrouwen, wat zijn de bouwstenen?

Luister deze aflevering op Souncloud.
Luister deze aflevering op Spotify.
Luister deze aflevering op Apple Podcasts.

De elementen van vertrouwen

Onder vertrouwen zitten wat mij betreft twee elementen. Alles gaat en staat bij nummer 1; dat is jezelf waarderen voor wat er is. Als je dat niet kunt, kan er nooit vertrouwen komen. Het tweede is veiligheid en het feit dat je je veilig kunt voelen; dat je je veilig kunt voelen in relatie met anderen en in je projecten. Als je in je verleden iets hebt meegemaakt waardoor je geen veilig gevoel hebt, start je vaak al in wantrouwen.

Je start vanuit onveiligheid en denkt dat de ander een verborgen agenda heeft of dat er iets achter zit. Kortom; je voelt je niet veilig. Dat komt omdat er vaak bepaalde trauma’s zijn geweest die overlevingsmechanismen hebben geactiveerd zoals bijvoorbeeld continu alert zijn of je afvragen of een situatie wel veilig is. Als je dat zo ervaart; dat je vaak start vanuit wantrouwen dan is er zeker een stukje trauma's op te ruimen zodat je naar die veiligheid kunt gaan en je écht veilig kunt voelen.

Ook ik voelde me niet veilig

Voelde ik mij vroeger veilig om gedragen te worden door andere mensen bijvoorbeeld?  Nee. Had ik volledig vertrouwen in de groei van mijn bedrijf? Nee. Als je je niet kunt laten dragen en niemand vertrouwt dan kan je bedrijf ook niet groeien want dan moet je alles zelf doen. Dat deed ik vroeger; ik deed alles zelf ondanks dat ik een potje had vanuit mijn andere bedrijf om mensen in te kunnen huren. Alles deed ik zelf totdat ik dacht: "Waar ben ik mee bezig? Ik vertrouw niet op het feit dat ik dat geld mag gebruiken om dit bedrijf te laten floreren". Ik vertrouwde het ergens niet maar wist niet precies waarom.

Zonder vertrouwen geen groei

Er zat ook een stukje vanuit slechte ervaringen die ik had gehad binnen het bedrijfsleven; daardoor was ik gaan twijfelen over mijn leidinggevende capaciteiten. Ik twijfelde terwijl ik 90% van mijn carrière hele goede resultaten had neergezet maar die laatste was wat minder. Ik was het vertrouwen een beetje kwijt en voelde me even niet veilig genoeg in die leiderschapsrol. Dat moest ik dan ook even verwerken en me realiseren dat ik er wel goed in ben om dat vertrouwen terug te krijgen en niet alles alleen te doen. Ik huurde mensen in die het 10x sneller én veel beter deden dan ik zelf en mijn bedrijf begon te groeien. Je bedrijf kan ook niet groeien of als die veiligheid er niet is tussen de mensen want dan is er ook geen volledig vertrouwen. 

Daar is zeker in het bedrijfsleven nog een hele grote  misvatting over. We vertrouwen vaak onze baas of het bedrijf niet maar in essentie gaat dat nooit over die baas of het bedrijf. Het gaat over de issues van die persoon die dieper liggen waardoor die zich onveilig voelt. Die persoon projecteert dat later als die 35-40 is op de baas of dat bedrijf. Daar ligt echter niet de angel. Daar ligt niet datgene wat op te ruimen is; dat ligt bij de persoon zelf op het stuk van zelfwaardering.

Klagen kunnen we wel

Aan zelfwaardering geven we eigenlijk veel te weinig aandacht. Zowel in Vlaanderen als in Nederland kunnen we heel goed klagen en kijken naar wat er niet goed is. Kijken naar wat er wel goed gaat en de positieve dingen zien, vinden we lastiger. Zelfwaardering en veiligheid zijn wat mij betreft de twee cruciale elementen. Als dat er is, kun je vanuit daar verder bouwen. Dan heb je moed, ga je dingen proberen en in actie komen. Dan ga je zien "i felt the fear and i did it anyway". Zo bouw je naar dat vertrouwen toe .

Laat een reactie achter