Efficient werken - Eat the frog first

Eat the frog first. Je zult wel denken "Waar gaat dat nu weer over Els Van Laecke?" Eat the frog first is letterlijk de titel van een boek rondom efficiënt werken. Het gaat over dat je de meest belangrijke taken of de lastigste als eerst moet doen. Je gaat dus niet je aandacht en focus gaat brengen op kleine taakjes die je kunt afvinken om vervolgens aan het eind van de dag te constateren dat je die grote "frog" niet gedaan hebt. En waarom is dat zo belangrijk, waarom praten we over die frog? Omdat die frog anders de hele dag je aandacht en focus weghoudt met zijn gekwaak. Wat dan ook de tip is om de belangrijkste zaken eerst te doen. Je aandacht is maar beperkt en de aandacht is bij de meeste mensen het meest geconcentreerd in de ochtend. Mel Robbins vertelde bijvoorbeeld dat ze altijd om 06:30 start en zorgt dat ze iets wat ze die dag af wilt hebben meteen doet. Daarna zet ze pas haar internet aan en maakt ze haar kinderen wakker. Op die manier begint ze de dag al voldaan want ze heef al één van haar frogs opgegeten.

The big rocks

Een andere metafoor, die wordt gebruikt door Steven Covey, zijn de "big rocks" en dat is hetzelfde principe. Als je een grote bokaal gaat vullen, is het veel efficiënter om eerst de grote steen erin te doen en dan de kleine kiezels. The big rocks, the frogs dienen we als eerst te doen. Ik herken wel het stuk van flexibel en gevarieerd willen werken en dan met meerdere taken bezig te zijn. Zo heb je het gevoel dat je goed bezig bent want je vinkt van alles af. Het geeft mij ook een heel goed gevoel om te zien hoeveel ik al af heb. Als ik kijk naar hoe ik dat vroeger deed dan vinkte ik eerst de zaken af die makkelijk haalbaar waren. Vanuit resultaatgerichtheid dacht ik dan goed bezig te zijn want ik ben een doener, een werker. De frogs die bleven staan tot het einde van de dag en zeker dingen die ik niet leuk vond om te doen. Ik herinner me nog van mijn carrière bij Danone dat ik analyses niet tof vond en die liet liggen. Daardoor gingen de frogs alleen maar luider tegen me kwaken en kon ik niet efficiënt werken.

Prioriteiten stellen

Het is dus essentieel om daarin echt prioriteiten te stellen. Wat voor mij als coach voor coaches werkt, is een lijstje maken op volgorde van prioriteit. En dat je niet onderaan begint voordat het bovenste af is. Dus geen lijst met willekeurige to do’s maar echt een volgorde of nummering van prioriteit. Zo heb je aan het einde van de dag een voldaan gevoel over wat je hebt neergezet met volle focus. 

Als je je aandacht verplaatst van de ene taak naar de andere of bijvoorbeeld gestoord wordt, duurt het al gauw 15 minuten voordat je weer geconcentreerd bent. Creëer echt een succesomgeving waarbij je kunt zorgen dat er zo weinig mogelijk prikkels zijn en zo weinig mogelijk afleidingen. Stel er is een moment in de dag en het lukt je echt niet om die frogs aan te pakken dan is het beter dat je eruit stapt en iets gaat doen dat je leuk vindt. De kans is groot dat als je een halfuurtje wat leuks doet, je daarna geconcentreerder kunt werken en de frogs kunt aanpakken. Ga jezelf ook niet forceren, dat kost alleen maar tijd. Heel veel succes met jouw kikkers. Ik ben benieuwd welk verschil dit voor je gaat maken op het gebied van efficiënt werken!

Vind je dit artikel interessant en wil je meer inspiratie? Luister dan ook eens naar de Breakthrough Podcast!

Laat een reactie achter