Jouw aandachtsunits focussen

In dit artikel deel ik meer over focussen en hoe we als ondernemer onze focus bij onze organisatie kunnen houden en bij al die andere taken die onder ons portfolio vallen.

Maar 100 aandachtsunits

Allereerst wijs ik je graag op het feit dat we zoiets hebben als aandachtunits. We hebben maar zo’n honderd aandachtunits per dag. Stel je eens zo’n plooimeter voor die je helemaal openplooit: dat is één meter en daar zitten honderd aandachtsunits per dag in. Dat betekent dus dat die honderd is wat we ter beschikking hebben en we gedurende de dag kunnen bepalen aan wat wij onze aandachtsunits geven. Ook is het efficiënt om te kijken wanneer je het meest aandachtig en efficiënt bent. Ikzelf bijvoorbeeld ben het meest efficiënt tussen 05:00 en 10:30 in de ochtend, dan zijn mijn meest productieve momenten. In de namiddag dalen mijn aandacht units enorm, omdat ik er geen meer ter beschikking heb.

Altijd dezelfde kleding

Als je kijkt naar bijvoorbeeld Steve Jobs; die droeg altijd dezelfde kleding. Waarom? Omdat hij op die manier niet hoefde na te denken en er geen aandachtsunits aan hoefde te besteden. Altijd de zwarte kleding; de zwarte broek en de koltrui. Als je kijkt naar Tony Robbins dan is dat ook redelijk equivalent. Als vrouw hebben we daar wel een iets grotere uitdaging en dat is niet alleen met kleding zo. We hebben in de basis ook veel meer neurolinks in onze hersenen dan mannen. Dat betekent dat wij veel meer connecties maken en veel makkelijker worden getriggerd dan mannen.

De units efficient inzetten

We hebben een aantal zaken waar we ons op kunnen focussen als het over ons bedrijf gaat. Ook in ons dagelijks leven kunnen we al wat aandachtsunits reduceren. Daarmee bedoel ik dat we kleine dingen kunnen doen die ervoor zorgen dat we minder aandachtsunits hoeven te gebruiken voor "onnodige" dingen. Als je denkt aan de kleding van Steve Jobs en Tony Robbins, kunnen we bijvoorbeeld onze kleding de avond van tevoren al klaarleggen. We kunnen al kijken, als we een gezin hebben, hoe we de zaken voor de kinderen de avond van tevoren al kunnen voorbereiden. Dat is goud waard; elementen waar je geen aandachtsunits aan hoeft te verspillen op het moment dat jij het meest productief bent van de dag. Je kan bijvoorbeeld de kleding klaarleggen, of zorgen dat je sleutels van de auto in de buurt liggen. Je kan gaan kijken wat elementen zijn die je uit de weg kunt halen om het makkelijker te maken. Zo hoef je bijvoorbeeld niet naar je sleutels te zoeken of haastig een jurk te strijken. Het klinkt misschien simpel en logisch maar doe ze maar gerust. Doe gewoon die zaken zodat je zo effectief mogelijk je ochtend kunt starten.

Je aandachtsunits focussen

Het betekent ook dat je in je meest productieve uren je aandachtsunits gebruikt voor zaken die ook het belangrijkst zijn. Een van de basisregels binnen mijn team is dat we elkaar voor 11:00 niet bestoken met vragen. We verzamelen onze vragen en stellen ze als we elkaar na 11:00 spreken. Dat betekent soms dat we onze taken even moeten parkeren maar we kunnen dan veel meer gegroepeerd voor het hele team onze aandachtsunits besteden. Dat betekent dat we ook dienen te kijken naar aan wat je mogelijk aandachtsunits verliest. Stel dat je negatief geprikkeld wordt door een collega of door iets naar jezelf toe dan ga je heel veel aandachtsunits verliezen aan die negatieve selftalk. Dat is ook iets waar je je echt bewust van kunt zijn. Hoeveel aandachtsunits verlies ik door negatieve selftalk? Hoe kan je eens gaan kijken welke aandachtsunits je kwijtraakt aan andere mensen?

De pc draait door: focussen

Je kan ’s morgens wel achter je pc zitten maar als jouw gedachten ergens anders door worden getriggerd, of bezig worden gehouden door een discussie die je hebt gehad of iets waar je maar over blijft malen, ben je zo een uur verder. Het doet mij denken aan een pc; een pc is continu aan het draaien ook al heb je voorop een ander programma staan of ben je aan het schrijven in word, jouw pc draait ook op de achtergrond. Wat mijn uitnodiging is; kijk eens welke programma’s er mogelijk op de achtergrond  draaien die je op stand-by of uit kunt zetten zodat je zoveel mogelijk van je energie kunt focussen op je bedrijf.

Dit wil ik je meegeven

Dus dat is een belangrijke tip die ik jou wil meegeven: hoe zit het met jouw aandachtsunits? Mogelijk ben je wel aandachtig en aanwezig maar ben je dan met de juiste dingen bezig met je aandacht? Misschien ben je wel dingen aan het doen maar niet de juiste dingen. Dus dat is een vraag om even bij stil te staan maar voor nu: ga eens kijken gedurende de dag hoe jouw aandachtsunits zijn verdeeld over de dag en hoe kan je ze mogelijk efficiënter inzetten dan je vandaag doet? Veel succes!

Meer horen rondom focus en efficiënt overnemen? Luister ook eens naar de Breakthrough Podcast.

Laat een reactie achter