Je innerlijke glimlach als katalysator

Vind je ook fijn om al luisterend geïnspireerd te worden? Check dan zeker eens onze podcast.

In deze blog deel ik graag meer over een experiment dat ik een aantal weken heb uitgevoerd; een experiment rondom glimlachen.

Mijn experiment rondom het delen van een glimlach

Ik ben gaan experimenteren met het maken van een connectie met mensen aan de hand van een glimlach. Ik heb al veel gelezen over wat glimlachen voor onze hersenen en ons systeem doet en wilde dit graag eens in de praktijk brengen. Mijn experiment begon op vakantie in Egypte. Wat mij daar opviel was hoeveel mensen met een droevig gezicht rondliepen terwijl ze op vakantie waren. Het viel me op dat veel mensen niet glimlachend door de vakantie gingen terwijl dat vaak toch één van de mooiste weken in het jaar is.

Glimlachen we wel?

Het is interessant om stil te staan bij het feit dat de meeste mensen in hun neutrale houding geen glimlach hebben. Wat is een neutrale houding? Een neutrale houding is als je bijvoorbeeld op de bus staat te wachten, in de auto zit en niet echt bezig bent.

Wat ik ben gaan doen, naast observeren, is glimlachen naar mensen om te zien wat er gebeurt. Ik ben er altijd van overtuigd dat als ik me anders ga gedragen, dat effect heeft op mijn omgeving. Het was een interessant experiment want wat kwam daaruit..

Kreeg ik een glimlach terug? Niet altijd..

Ongeveer één derde van de mensen naar wie ik glimlachte keek weg. Andere mensen keken me wel aan maar beantwoordden de glimlach niet. Gelukkig was er ook een derde mensen die terug glimlachten, dat gaf me een enorme energie boost. Ik ging daardoor alleen maar meer glimlachen en kreeg ook meer glimlachen terug. Het zet bepaalde stofjes in je lichaam in werking die ervoor zorgen dat je je positiever voelt. 

Nu kan ik me absoluut voorstellen dat als je glimlacht naar iemand en diegene kijkt weg, je het lastig vind om naar de volgende persoon ook weer te glimlachen. Als je echter weet dat 1/3e van de mensen wel teruglacht, vind ik het wel de moeite waard om glimlachend door het leven te gaan. Waarom? Omdat het een positief effect heeft op jezelf én je omgeving.

Nog meer positiviteit

Hoe kan je je omgeving nog meer positief beïnvloeden? Door een woord te gebruiken bij je glimlach. Zeg bijvoorbeeld “goedemorgen”. Als je dat erbij zegt, gaan mensen vaker reageren. Heel interessant; je “slagingspercentage” verhoogt dan naar 80% en daar heb ik uiteraard ook mee geëxperimenteerd.

Waarom vind ik dit als ondernemerscoach belangrijk om te delen? Omdat we heel vaak de impact op ons leven onderschatten. Stel dat je glimlachend door het leven gaat, dan word je daar niet alleen zelf beter van maar beïnvloed je ook tot 80% van je omgeving op een positieve manier.

Gegarandeerd een glimlach

Wil je nog meer positiviteit verspreiden? Benoem dan eens iets wat je waardeert aan de ander en je krijgt gegarandeerd een glimlach.

Onlangs was ik met een prachtige collega aan het lunchen. Het restaurant was helemaal volgeboekt en wij mochten op een klein plekje wachten met wat tapas. Daarna kregen we een mooi plekje in de zon en deden ze hun best om ons zo vlug mogelijk van eten te voorzien. Vaak zijn we geneigd om op de terugweg naar huis naar ons gezelschap uit te spreken hoe fijn de service in bijvoorbeeld een restaurant was. We zeggen het vaak niet tegen het restaurant zelf.

Heel simpel; ik zeg het wel tegen de persoon zelf en laat weten dat ik ze waardeer. Op deze manier maak ik een ander blij, maar gaat mijn eigen geluksfactor ook de hoogte in.

Bij deze dus een uitnodiging; zet die glimlach in en zie wat het met jou en je omgeving doet.

Kijk je ook graag een video? Abonneer je dan hier op ons Youtube kanaal.

Laat een reactie achter