Grenzen stellen; ik ben ik en jij bent jij.

In deze blog inspireer ik je graag op het gebied van grenzen stellen of het niet bestaan van grenzen.

Als we onze grenzen niet bewaken, laten we andere mensen over ons heen lopen en stellen we andermans belangen boven die van ons. 

Ik ben wel benieuwd hoe duidelijk jouw grenzen voor andere mensen zijn?

Het is oké dat niet alle grenzen enorm hard zijn maar ze moeten er wel degelijk zijn om in balans te zijn met anderen.

Luister je ook graag een podcast? Deze aflevering beluister je hier.

Duidelijk grenzen stellen is belangrijk

Als je geen duidelijke grenzen hebt en te veel mengt met de energie van iemand anders, word je moe en sta je niet in je kracht.

Je hebt een ik en de ander om jouw heen maar met gezonde grenzen is dat afgebakend en geen geheel. Bij sommige mensen voelen we dat meer dan bij andere.

Als het teveel een geheel is, weerhoudt dat je van plezier maken en leven op jouw manier.

Als je bijvoorbeeld een mengelmoes wordt met je familiesysteem, ben je nog heel loyaal en heb je heel veel stukken van iemand anders.

Oude patronen

Onlangs was ik een fantastische dame aan het coachen en zij zat in een blokkade en ging terug naar oude patronen. Op dat moment kwamen we tot de conclusie dat er nog veel te veel een mengelmoes was met haar familiesysteem rondom het thema geld. In dat systeem mocht geld wel binnenkomen maar ging het ook altijd weer weg.

Als er op zo’n moment een mengelmoes is met het systeem rond een thema, kun jij jezelf niet zijn rond dat thema. Je blijft dan loyaal aan bepaalde thema’s die binnen jouw familiesysteem spelen. In dit geval was dat bijvoorbeeld dat vrouwen geen geld konden beheersen en het geld niet kon blijven.

Dat is interessant. Hoe zijn we ergens nog een mengelmoes met anderen waardoor we niet helemaal onszelf kunnen zijn.

Ik ben ik, jij bent jij.

Je hoeft niet de processen van anderen te dragen alsof het die van jou zijn, jij bent jij, de anderen zijn de anderen.

Stop met het willen zijn van die ridder op het witte paard die het gaat oplossen voor anderen. Daarmee draag je onnodige verantwoordelijkheden met je mee.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in je familiesysteem hebt opgemerkt dat je van je plaats bent gegaan en nu bijvoorbeeld tussen je ouders staat of de plaats van een ouder hebt ingenomen. Dan ga je vaak veel te veel verantwoordelijkheid dragen die niet bij jou hoort. Dat zijn allemaal angels die er uitgetrokken kunnen worden in onze PLAY BIG programma’s.

Door de angels eruit te trekken ga je voelen wie jij bent en waar jij voor staat. Wat zijn jouw spelregels en hoe wil jij in het leven staan?

Waar ligt die angel?

Hoe kan je grenzen creëren waardoor er een gezonde wisselwerking mogelijk is tussen jou en de ander.

Onlangs was er hier een onlangs een marketing directeur die ik begeleid. Zij vertelde dat de relatie met haar moeder na onze coaching enorm verbeterd was. Dat was niet waar ze initieel voor kwam maar vaak ligt daar wel de angel verborgen.

Wat zijn jouw waarden? Dat bepaalt jouw ik. 

Als je niet volgens je eigen voorwaarden leeft, ligt je energie bij een ander en niet bij jezelf.

Laat een reactie achter