Iedereen heeft trauma's

Hadden ze me 15 jaar geleden gezegd; Els het is belangrijk te werken aan je trauma’s, dan had ik gezegd: ‘Ga aub verder van me weg’.

Ik kende de wereld van trauma nog niet
Terwijl ik er best veel heb opgelopen

Ik wist nog niet welke cadeaus er verscholen zaten achter de trauma
en was er bang van.

Dat had je mogelijk vroeger ook of je merk dat je klanten het er lastig mee hebben.

Waar denk jij aan?

Bij trauma gaan de meeste mensen denken aan de voorhanden liggende zaken zoals: misbruik, verlaten door moeder of vader als je baby was, een verkeersongeval, een bijna dood ervaring, enz.

Als je weet dat veel trauma’s zich vast gezet hebben in de eerste jaren van je lichaam omdat je cognitieve brein je nog niet kon geruststellen of relativeren. Het komt binnen via alle zintuigen en gaat vervolgens op slot, het gaat bevriezen.

Mijn mama kon me niet knuffelen (alcohol was haar beste vriend). Mijn papa kon dat ook niet (papa zat in psychoses). Mijn broer en zussen hadden het niet geleerd. Mijn vader en moeder vergaten me als baby meermaals als ze naar huis reden na een avondje op café. Ik heb het huidcontact gemist. Ik heb veel uitgereikt en geen respons ontvangen van geen enkel gezinslid. Mijn moeder zocht bescherming in mijn bed als mijn vader tekeer ging en haar sloeg. En dit zijn maar paar dingen uit mijn eerste jaren. 

Mijn lijf zat op slot

Ik kan me voorstellen dat meerdere zaken mijn lijf toen op slot hebben gezet. Tegen dat ik een tiener was droeg ik een harnas waar niemand doorkon en geen emoties aan de buitenwereld zichtbaar waren. Ik werd zelf gedurende een tijd een echte bitch. Niemand ging mij pijn doen, ik doe mijn vriendjes wel eerst pijn, dan kunnen ze mij niet dumpen. Overlevingsmechanismes sloegen op hol.

Vanaf mijn 27e liet ik mezelf coachen, las ik veel boeken en werkte ik aan mezelf. Toch vond ik emoties tonen en mijn diepste noden delen, echt moeilijk. Ik bleef mezelf afschermen. Resultaat: ik ging er bijna onderdoor op mijn 32e als manager bij een groot bedrijf. 

Dus ja, ieder van ons heeft trauma’s en heeft daarvoor overlevingsmechanismes geactiveerd. Om te overleven. 

 • Welke trauma’s liep je op?
 • Welke overlevingsmechanismes activeerde jij?
 • Jouw hechtingstijl , wanneer je in het ongezonde deeltje terecht komt, waarin kom je dan terecht? Ambivalent? Avoidant? Disorganised? 

Welke trauma's zie jij?

Als je kijkt naar de mensen die je begeleid, 
Welke trauma’s laten ze zien? Welke overlevingsmechanismes?Wat is hun ongezonde hechtingstijl?

De mensen hebben ons echt nodig als trauma coach, daar ligt de diepere heling. Als we het hebben over echt dieper naar je eigen kern komen, naar wie je bent, naar wat je in de wereld te brengen hebt, dan is voor mij trauma werk één van de belangrijkste poorten om de weg naar mensen hun kern te openen. 

Ik heb dan ook een geweldige opleiding waarbij ik je de skillset kan aanleren hoe je als coach je coachees kan helpen hun trauma’s laagje per laagje te helen. Dit is een proces, die de juiste vaardigheden en attitude van je vraagt als coach. Trauma raak je niet zomaar aan, daarvoor is het te gevoelig. 

Emotionele armoede

Echter het is wel nodig, want als er sprake is van 1 ARMOEDE waar veel mensen echt last van hebben en ziek van worden is het EMOTIONELE ARMOEDE. De hunkering naar échte verbinding met elkaar, vanuit échte aanvaarding van jezelf en de ander.

Kortom tijd voor je coachees en voor jezelf om helemaal de weg in te slaan van 
OVERLEVEN naar LEVEN

Onze overlevingsmechanismes te bedanken voor het mooie werk dat ze deden, ze een andere functie te geven en ze te laten transformeren naar iets helpend in het hier en nu. 

Hieronder krijg je al een beknopt overzicht van de vaardigheden waarop we zullen werken:

Deze 12-daagse opleiding (inclusief 2 dagen supervisie) omvat een combinatie van theoretische ondersteuning en praktische tools en technieken. Thema’s waarop onder andere zal worden gewerkt:.

 • Observeren van lichamelijke veranderingen
 • Herbronnen en heroriënteren op gezondheid
 • Werken met waarnemingen
 • Werken met druk en spanningWerken met vertragen en versnellen
 • Werken met lichaam van jezelf en de klant
 • Daarnaast zijn nog 2 dagen supervisie voorzien zodoende je extra kan oefenen.

  Wil je meer weten over trauma coach opleiding? Kijk dan eens op https://elsvanlaecke.com/trauma

Praat je graag nog even met me erover? Stuur even een mail of boek een afspraak in op deze link.

Laat een reactie achter