Ik ben oké, jij bent oké

Als ondernemerscoach en trauma coach merk ik op dat het heel vaak in essentie terugkomt om tegen elkaar te kunnen zeggen: ik ben oké en jij bent oké.  Op de momenten dat we daarin gaan en niet in veroordeling gaan, dan gebeurt er van alles in de dynamiek. In deze blog deel ik daar graag meer over.

Luister je ook graag een podcast? Al onze afleveringen zijn hier te vinden.

Wat gebeurt er met de dynamiek als we in veroordeling gaan?

Er ontstaan dan dynamieken die niet echt volwassen zijn. We gaan ons bijvoorbeeld groter maken en laten zien dat we beter zijn dan de ander. Je zegt dan eigenlijk “ik ben oké maar jij bent niet oké”. Er komen dan dynamieken waarin we wellicht ruzie gaan maken of zinloze discussies aangaan. Ik begrijp dat volledig en waarom? In de eerste drie jaar van ons leven hebben we heel vaak gehoord dat iets niet oké was.

Je hoort dat je niet oké bent

Een simpel voorbeeld; als kind moest je van je ouders met mes en vork eten terwijl je het zelf leuk vond om met je vingers te eten. Als je hoort van je ouders dat je niet met je vingers mag eten filter je als kind: ik ben niet oké.

Het bijzondere is dat we daar in ons volwassen leven nog last van hebben als iemand iets zegt waaruit jij oppikt: ik ben niet oké. Op zo’n moment maken we ons bijvoorbeeld groter of juist heel klein. Als we onszelf kleiner maken, kruipen we vaak in die Kalimero rol door te zeggen: jij bent groot en ik ben klein dus zeg het maar; jij weet het. Je kunt je vast wel voorstellen dat je als Kalimero absoluut niet in je volle potentieel staat. Soms maken we ons ook kleiner op een andere manier; als er bijvoorbeeld heel veel emoties zijn zoals boosheid en woede. Dan gaan we vechten als een rebel; wederom geen volwassen houding.

Dit werkt binnen je bedrijf

Die volwassen houding is iets dat je kunt stimuleren als je in je organisatie gaat staan vanuit de houding ik ben oké, jij bent oké. Probeer het maar eens, ik nodig je uit. Stel je hebt het met iemand wat lastiger en je gaat naar die persoon en spreekt hem/haar aan. Je zegt “misschien hebben we het niet altijd zo makkelijk maar ik vind je oké als persoon”. Kijk eens wat er dan gebeurt, do you dare? Neem dit experiment aan en try it out.

In essentie: ga voor ik ben oké en jij bent oké. Heel veel succes.

Beluister deze aflevering op Spotify.

Bekijk onze 12 daagse opleiding tot trauma coach en leer je klanten van overleven naar LEVEN gaan.

Laat een reactie achter