Perfectie kost levenskwaliteit

Wil je stappen maken in je perfectie drang? Lees dan zeker verder (op einde gratis e-book):

Ben jij miss perfect or miss tevredenheid?

Bij welke categorie behoor jij? Waar zou je jezelf onder plaatsen? Waar zouden de anderen je onder plaatsen?

Kan al een hele interessant reflectie zijn om voor jezelf te maken, soms kan jouw beeld namelijk sterk verschillend zijn van die van een ander.

Bij welke categorie behoor ik nu zelf? Hmm, sommige mensen zeggen: ‘els, het dient bij jou toch altijd perfect te zijn’. Anderen vinden me op sommige aspecten te laks.

Het beeld van de anderen kan dus verschillen van jouw zelfbeeld. Dit heeft natuurlijk alles te maken met wat mensen belangrijk vinden. En dat kan verschillen met dat wat jij prioriseert, dat wat jij belangrijk vindt, namelijk jouw waarden.

Zo vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat mijn klanten een hele goede begeleiding krijgen. Wat is mijn definitie hiervan? Ik zal zorgen voor uitmuntende trainingen en top coachings, ik volg zelf de beste opleidingen en laat me mezelf veel spiegels geven door de beste coaches in België en daarbuiten, ik leid mijn partners op tot de beste, ik geef veel aandacht aan de persoonlijke relaties met mijn klanten, enz. En aan de andere kant...

Ik mag imperfect zijn

En aan de andere kant, zal geschreven materiaal dat wordt uitgestuurd of geprint zelden perfect geschreven zijn of zonder enige taalfout vertrekken. Tja daar ben ik gewoon lekker ‘imperfect’ op. Wat fijn om dit op te schrijven: ‘ik ben lekker imperfect als het gaat over de 'dt' schrijfkunsten, over de juiste zinsconstructies, enz’.

Ik merk onmiddellijk bij mezelf op dat ik een diepe ademhaling neem. Wauw, wat een effect heeft dit kleine woord op mij.

Ik mag imperfect zijn.

Ik mag imperfecties hebben.

Ik hoef niet misses perfect te zijn, altijd… zaliggggg.

Echt waar, ik nodig je uit:  Vul onderstaande zin aan met één van je minder sterke punten:

  • Ik ben lekker imperfect als het gaat over…

En mogelijks durf je het zelf eens luidop uit te spreken?

Wat merk je als effect op?

SPANNEND?

ONWENNIG?

RAAR?

Mogelijks zoals ik ook een beetje BEVRIJDEND?

Oef, ik hoef niet in alles perfect te zijn. Jij hoeft niet in alles perfect te zijn. Wij hoeven niet in alles perfect te zijn. Of nog beter we mogen in iets of meerdere zaken imperfect zijn. Wat een verademing zeg.

En toch hebben er zoveel mensen last van. Laten we het van dichterbij bekijken.

Miss en mister perfectie

Tja, wat is perfectie? Als je de woordenboek erop naslaat kom je uit op synoniemen zoals

  • Volmaaktheid
  • Zonder fouten of gebreken
  • Uitmuntendheid
  • Voortreffelijkheid
  • Excellentie

Niet raar dat er zoveel mensen hiernaar streven als je dit overzicht leest. Het is the upper of upper best. The miss and mister perfect. The misses and mister Excellent. The best of the best. Wauw, zie die lopen. Zie die gaan.

En ik dien het toe te geven, toen ik zelf bij Danone werkzaam was ging ik er ook voor, voor miss perfect te zijn. Collega’s vertelden me: je bent precies superwoman, wat je allemaal neerzet. Ik ging ervoor en behaalde succes. Door o.a. mijn perfectionisme werd ik succesvoller, dus hield ik het patroon aan.

En toen kwam er een moment, ik zal het nooit te nimmer vergeten. Dat moment waarop die sterke perfecte vrouw een eerste emotioneel krakje kreeg, de eerste keer in publiek. Ik ging huilen toen ik een speech gaf voor één van mijn medewerkers die naar een andere Danone vestiging vertrok. Ik was zelf onder de indruk van mijn emoties en wist met mezelf even geen raad. Sommige collega’s keken me aan. Ik voelde me mislukt. Ik had als manager daar niet ten volle kunnen staan. Dat was mijn zelfbeeld.

Het beeld van de collega’s was anders. Veel mensen kwamen naar me toe en vertelden me: ‘wauw, els, zo krachtig, we dachten dat je superwoman was en soms dachten we dat je geen pijn voelde, je bent altijd zo sterk. En wauw, wat je nu toonde, dit was pas echt straf. Ik voelde me betrokken. Het maakt je zoveel meer toegankelijk’.

Mijn eerste publieke ‘imperfectie’ werd een enorm succes. Mensen kwamen makkelijker naar me toe, spraken me aan, wilden nog meer voor ons merkteam werken als voorheen. Een bijzondere ervaring was het. Mijn bazen knikten en waren tevreden over wat ik had toegelaten. Of course is kwetsbaarheid tonen geen imperfectie, alleen toen zag ik het toen zo nog wel. Openbaar emoties tonen was voorheen voor mij not done, het was zwak.

Wat is er dan zo vies aan perfectie?

Ongezond perfectionisme zorgt ervoor dat we onszelf nodeloos teveel onder druk zetten en dat kost ons teveel: onze eigenwaardering, ons zelfvertrouwen, onze gezondheid, onze omgeving, enz.

Wanneer is het ongezond?

  • Je streeft steeds naar perfectie, op alle onderdelen.
  • Als er een deeltje dus niet goed is, ook al is het niet zo belangrijk, dat is het niet goed genoeg.
  • Je verwijt jezelf (of anderen) dat je (zij) niet genoeg je (hun) best hebt (hebben) gedaan.
  • Omdat het onmogelijk is om altijd en overal het allerbeste resultaat te bereiken, stel je jezelf continu teleur.
  • Als mensen je feedback geven, neem je het vaak persoonlijk binnen en neem je het op als kritiek. Soms voelt het echt als een persoonlijke aanval.
  • Door dit alles krijgt je zelfvertrouwen steeds een deuk.
  • En zet ons soms gewoon in impasse, blokkage, stilstand.

Heel vaak merk je op dat mensen die de perfectie nastreven actief of passief zichzelf gaan verdedigen. Niet moeilijk we zien onszelf ergens als 'ik ben niet ok', 'ik ben niet goed genoeg' (meer erover in het e-book). Effect op de anderen is dan ook dat sommige ophouden met feedback te geven omdat ze ‘geen zin hebben’ in wat er zal komen (dat jezelf zal verdedigen, tijdje mokken, conflict, enz.). Doordat zaken minder worden uitgesproken zet perfectie nastreven dus niet alleen druk op jezelf ook, op de relaties met anderen.

Ik geloof dat je op een duurzame manier meer kan bereiken door te kijken naar de maatstaf: ‘Wanneer ben ik tevreden?’ In plaats van ‘Wanneer is het perfect?’.

  • Je wordt productiever omdat je steeds stappen vooruit gaat.
  • Je kan jezelf en je omgeving waarderen in wat er al aanwezig is op het moment, waardoor alles rustiger wordt.
  • Je staat open om fouten te maken en eruit te leren.
  • Wanneer iets fout loopt, kan je luisteren en kijken naar de feedback en bekijken of deze al dan niet dient geïntegreerd te worden en hoe. Het zijn mogelijkheden om te groeien.

Dit wil niet zeggen dat je een ‘mouzak, luierik, loomzak’ wordt als je naar tevredenheid streeft. In tegendeel, het zal zorgen dat stuk voor stuk zaken vooruit gaat en dat je kan genieten van het moment, van jouw succeservaringen.

Wil je meer inspiratie? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod en volg ons op Instagram.

2 reacties

  1. Miranda op 28 juli 2017 om 17:22

    Leuke blog! Zo fijn om niet meer perfect te hoeven zijn van mezelf... het brengt een hoop in beweging!

    • Els op 28 juli 2017 om 18:15

      Hey Miranda,

      Super om je berichtje te lezen. Het brengt allemaal zoveel meer licht EN lucht in je leven als je je perfect imperfecties omarmd.

      Het laat je toe om in actie te komen o.a. en zaken te ondernemen. Letterlijk in beweging komen zoals je het zo mooi benoemd.

      Vooral blijven bewegen. Enjoy!

      Els

Laat een reactie achter