Hoe jouw loyaliteit je de nek omdoet

Luister deze aflevering op Spotify.
Luister deze aflevering op Soundcloud.
Luister deze aflevering op Apple Podcasts.

In deze blog wil ik wat meer delen over loyaliteit en hoe we ons soms nog blijven aanpassen aan ons familiesysteem. Door ons te blijven aanpassen, nemen we niet onze plek in de wereld en leven we niet volgens onze eigen voorwaarden.

Loyaliteit & voldoen aan verwachtingen

Onlangs was ik als ondernemerscoach in gesprek met een fantastische dame die vertelde dat ze wilde stoppen met zich continu aanpassen aan wat haar familie van haar verwachtte. Heel vaak zijn die angels geplaatst als we nog heel klein zijn. Er worden bepaalde verwachtingen geschept, of wij filteren dat zo, die als volwassene blijven spelen in je leven. 

Waar hang jij nog aan vast?

Ik had iemand aan de telefoon die veel geld heeft uitgegeven aan coaching opleidingen, zonder er iets mee te doen. Dat komt waarschijnlijk omdat er nog angels vastzitten waardoor zij zich wilt aanpassen aan de verwachtingen vanuit het familiesysteem. De vraag aan jou is: waar hang jij nog aan vast, waar heb jij nog loyaliteit aan jouw familiesysteem? Dat is heel interessant om bij stil te staan en zo ver hoef je niet te zoeken. Het is heel vaak gelinkt met de patronen die je vandaag de dag vertoont. Als je merkt dat je vastloopt in bepaalde patronen, kun je gaan kijken of dat iets is waarin je nog loyaliteit hebt aan je familiesysteem.

Mijn eigen angels

Ik heb mij mezelf al heel veel angels uitgetrokken en de angel die er nu nog zit is bij mij volledig in the present aanwezig zijn. Er zijn op dat gebied al heel veel stappen genomen maar ik merk dat ik nog wat verder mag gaan met angels uittrekken. Mijn moeder was alcoholiste en kon niet aanwezig zijn in het hier en nu en mijn vader had een psychische ziekte en was daardoor ook niet aanwezig. Daardoor heb ik vanaf kleins afgaan het overlevingsmechanisme geactiveerd om alles te overdenken. Ik denk heel erg in “wat als” scenario’s en mijn man zegt dan heel wijs “wat als zullen we oplossen als het zich aandient”.

Dat is niet voor mensen zoals wij

We denken vaak in doemscenario’s terwijl dat geen onderdeel hoeft te zijn van de realiteit. De afgelopen jaren heb ik veel gewerkt rond de angel van “geld”. Dat geld makkelijk naar mij toe mag stromen want ook daar had ik een angel zitten vanuit mijn verleden omdat ik opgroeide in armoede. Ik heb echt moeten leren om van rijkdom te genieten, en moeten leren dat dat mag. Mijn man en ik zetten allebei iets moois in de wereld, het was een leerzame weg om te ontdekken dat we mogen genieten van het geld dat we daarmee verdienen. Daar heb ik heel wat angels voor moeten uittrekken.

Als kind een andere plek innemen

Ook daarin zijn we geneigd loyaal te blijven aan het familiesysteem en te denken “dat het niet voor mensen zoals ons is”. Op die manier blijven we vaak loyaal aan dingen die onze familie ergens hebben getekend. We hoeven dat echter niet voor altijd te blijven dragen. Heel vaak zijn we als kind ook van onze plek in het familiesysteem afgegaan en zijn we ergens anders gaan staan, hierdoor kun je geen kind zijn. Als ik kijk naar mijn zus bijvoorbeeld dan heeft zij de positie ingenomen van mijn moeder. Ze is al heel jong voor ons gaan zorgen en ook hedendaags gaat ze soms nog in die rol. 

Voor mij hoef je dit niet te doen

Ik zeg dan tegen haar: “Voor mij hoef je dit voor onze moeder niet te doen. Kijk maar wat je zelf wilt”. Voor dat je het weet, blijven we dus in bepaalde rollen vasthangen. Rollen die bewust of onbewust van ons verlangd werden. Mijn moeder verlangde dat ik een grijze muis zou blijven, dat is toch even anders gelopen. Dat was wat er werd verwacht; onzichtbaar blijven, verdwijnen en niet opvallen. Dat was haar manier om te overleven. Ik heb meer te vertellen aan de wereld om mensen te helpen. Met mijn bedrijf wil ik delen dat iedereen mag zijn hoe die is.

I’m ok, you’re ok.

Ik hou van geel, hou van kleuren maar heb me heel lang heel onopvallend gekleed in bijvoorbeeld bruin, grijs en zwart. Er was geen bewustzijn dat ik op die manier nog steeds loyaal was aan mijn familiesysteem. Een actieve herinnering is dat ik voor de eerste keer met mijn personal shopper ging winkelen in Gent. Ik kon letterlijk niet over de drempel stappen van een duurdere winkel want “het was niet voor mensen zoals ik”.

Ze trok me over de drempel

Mijn personal shopper heeft me gewoon over de drempel heen getrokken. Uiteindelijk heb ik een outfit gekocht van €500, zoveel geld had ik nog nooit uitgegeven aan kleding en ik stond met dat pakje op het podium met Simone Levie. Ik heb die outfit nog steeds en het is nog perfect, iets wat ik niet kan zeggen van goedkopere kleding die ik heb. Soms blijf je zo loyaal en wil je blijven voldoen aan verwachtingen. Er is zoveel mogelijk en je verdient het leven dat jij wenst. Er is zoveel mogelijk als je het toelaat.

Omarm het

Ik heb zelf dat stuk rondom geld helemaal omarmd en ik merk dat het op veel verschillende manieren naar me toe komt. De vraag naar jou toe is dan ook:

Waar heb jij nog loyaliteit naar als het gaat om jouw familiesysteem en waar blijf jij nog in dienste van jouw familiesysteem?

Wie wil jij zijn? Wie is <jouw naam>?

Welk eerste kleine muizenstapje kan je nemen om daarin een stap vooruit te zetten?

Ik ben benieuwd naar jouw inzichten.

Kijk je ook graag een video? Deze aflevering bekijk je hieronder en via hier kun je je abonneren op ons Youtube kanaal.

Bekijk onze 12 daagse opleiding tot trauma coach en leer je klanten van overleven naar LEVEN gaan.

Laat een reactie achter