Moed & vertrouwen - Wat heeft een gloeilamp te maken met vertrouwen?

Durf, moed; dat is iets dat mijn persoonlijke verhaal ontzettend typeert. Wat hebben moed en vertrouwen met elkaar te maken? En hoe past een gloeilamp in dit verhaal?

Ik was aan het invoelen hoe durf en moed er voor hebben gezorgd dat ik hier nu zit op deze manier. Ongeacht dat sommige dingen niet makkelijk waren, had ik toch de moed om het anders te doen of te proberen, niet wetend wat de uitkomst was. Ik geloof dus heel erg dat moed van toegevoegde waarde is om je vertrouwen omhoog te krijgen.

Vaak als je iets durft en het lukt toch, gaat je vertrouwen omhoog. Maar als het niet lukt, gaat het vertrouwen dan naar beneden? Niet per se.

Duizend lessen

Als je kijkt naar Edison, die de gloeilamp heeft uitgevonden, kunnen we daar veel van leren. Edison faalde wel duizend keer voordat hij een gloeilamp maakte die wel aan ging. Hij zei: "ik heb niet duizend keer gefaald, ik heb duizend lessen geleerd".

Ik heb niet duizend keer gefaald, ik heb duizend lessen geleerd.

Hij zag de keren dat de lamp niet lukte als een les. "Deze manier werkt niet, ik ben aan het leren en probeer weer een ander scenario".

Hebben we niet veel meer vertrouwen als we wegstappen van het "falen" maar het zien als leren en onszelf de moed en het vertrouwen geven dat we dingen kunnen aanpassen en het nog een keer gaan proberen?

If you haven't been in the arena..

Daarvoor is het wel interessant dat je dat vangnet hebt zoals in de blog over de arena van Brené Brown. Daar adviseert ze om alleen terugkoppeling aan te nemen van mensen die ook in de arena hebben gestaan. Je moet niet luisteren naar mensen die niet zelf in de arena hebben gestaan. Mijn klanten komen bijvoorbeeld voor 70% binnen via online kanalen. Moet ik dan gaan luisteren naar iemand die alles offline binnen haalt? Nee toch? Want die kan mij daar niet zo veel over vertellen. Diegene kan wel kritiek geven en zeggen dat het niet werkt maar als hij daar zelf niet mee bezig is, waarom zou ik dan rekening houden met die mening? Luister naar de mensen die zelf in de arena hebben gestaan.

Walk your talk

Ik vind zelf ook een hele belangrijke: "walk your talk". Ik ben als ondernemerscoach gespecialiseerd in doorbraken, als ik mij dan vervolgens niet laat begeleiden op mijn eigen thema’s. How am i walking my talk? Vraag eens aan een coach waar je interesse in hebt hoevaak ze zichzelf laten coachen. Ik laat mij twee keer per maand coachen. Ik ben benieuwd hoeveel coaches dat kunnen zeggen. Want dat is ook belangrijk. Dat is wat mijn klanten ook zeggen; "Els heeft het zelf doorleeft, is zelf door shit gegaan, heeft zelf de before and after meegemaakt en dat maakt dat ik geloof wat ze zegt".

Creëer de juiste omgeving voor moed en vertrouwen

Luister dus alleen naar de mensen die zelf in de arena hebben gestaan. En als je dan in die arena staat en iemand gooit een rotte tomaat op je; zorg dat je iemand bij je hebt die je kan helpen schoonmaken. They dust you off and push you back into the arena. Ze geven je dat vertrouwen en een duwtje in de rug. Dat is ook heel fijn als je die omgeving voor jezelf creëert of bijvoorbeeld in programma’s gaat zoals die van ons waarbij die omgeving al voor jou gecreëerd wordt. Dat er mensen zijn geselecteerd over heel Belgie en Nederland die al die manier van denken en zijn hebben. Zo creëer je voor jezelf, en samen, een omgeving vol moed en vertrouwen.

Kijk je ook graag een video? Bekijk 'm hieronder en abonneer je op ons Youtube kanaal.

Laat een reactie achter