Hoe ik van covid-kramp naar pro actief ging

Beluister deze aflevering op Soundcloud.
Beluister deze aflevering op Apple Podcasts.
Beluister deze aflevering op Spotify.

Toen we door covid voor de eerste keer in lockdown gingen, kreeg ik een heftige lichamelijke reactie. Mijn lichaam was aan het trillen en ik moest enorm huilen; van dat paniekerig huilen dat je niet onder controle hebt. Je probeert het weg te slikken maar het kan niet meer weggeslikt worden. Het moet gewoon uit je systeem. Op dat moment kwam ik in contact met mijzelf van vroeger en was ik weer dat 7 jarige meisje die haar moeder hoort praten. Als kind kregen wij vaak te horen dat we op moesten letten om niet op de zwarte lijst te belanden. Ik weet niet of die lijst nog bestaat maar destijds kwam je daarop als je langer dan 3 maanden een bepaald bedrag in de min stond. Eenmaal op de zwarte lijst dan kon je geen leningen meer krijgen en konden ze je spullen komen afnemen.

Bang om alles te verliezen

Ik heb dus als kind altijd wel een beetje in die kramp gezeten en zowel bewust als onbewust het gevoel gehad alles te gaan verliezen. Dat stuk was in a split of a second weer geactiveerd en het voelde op dat moment echt alsof we ons huis zouden moeten gaan verkopen. Mijn man kalmeerde me al snel en legde me uit dat het niet meer zoals vroeger was en ook nooit meer zo ging worden. Ik ben heel dankbaar dat hij dat toen tegen mij heeft gezegd Het heeft mij wakker gemaakt en laten voelen we will make this happen, it will be oke.

Een kinderlijke trance

We kunnen in dit soort situaties soms in een trance raken, een kinderlijke trance noemen we dat in systemisch werk. Die trance ontstaat vanuit loyaliteit en vanuit magische liefde naar ons familiesysteem. We dragen altijd nog een stuk voor onze ouders of andere generaties. Ik blijf in zo'n trance nog loyaal aan mijn moeder door te denken dat we in de miserie gingen raken terwijl er eigenlijk niks aan de hand was.

Hoe kom je daaruit?

Het eerste wat we op zo'n moment moeten doen is gewoon meer ademen dus dat ben ik gaan doen. Daarna heb ik de woorden van mijn man laten binnen komen en ben ik gaan schakelen. Ik heb de paniek en het trauma toegelaten en geaccepteerd dat het er was. Ik heb daar al veel op gewerkt, ik weet dat het er is maar ook dat het goed komt. Praktisch gezien heb ik mezelf en mijn man de vraag gesteld "kom het goed als er een jaar niks binnenkomt, kan ik dan terugvallen op mijn man?" Het antwoord daarop was "ja"; ik kan op mijn man rekenen en moet dat ook gewoon doen als het nodig is.

Laat de man man zijn

Laat je man eindelijk een keer voor je zorgen want dat als vrouw zijnde, zijn we daar niet altijd zo goed in. Als je terugkijkt naar de Neanderthalers zorgde de man voor zijn gezin en was hij degene die zorgde voor dat stuk vlees. Is het dan niet juist vanuit gelijkwaardigheid dat we meer moeten toelaten dat een man een man mag zijn? Toen het praktische stukje helder was, ben ik gaan kijken naar hoe ik ten dienste kon gaan zijn van mijn klanten en de wereld. Ik ben gaan kijken naar mijn kennis en naar waar ik dacht dat mensen in de covid situatie iets aan konden hebben. Dat was voor mij al snel heel helder.

Ineens over naar online ondernemen

Heel veel ondernemers moesten over naar online ondernemen. Mensen die in de offline wereld werkten en geen ervaring hadden met online ondernemen, moest nu alles online gaan doen. Ik heb een mail gestuurd naar al mijn klanten en medegedeeld dat ik de volgende ochtend live zou gaan. Ik zou gaan praten over covid en tips geven over de verschillende mogelijkheden die ik zag. Veel klanten waren aanwezig en het was geweldig om te mogen doen.

Van actie naar product

Daarna ben ik vanuit mijn ervaring als ondernemerscoach een product uit gaan werken; het bestaat nog steeds: online business bouwen. Die maandag ben ik begonnen met opnames en een week later heb ik het aangeboden. Het was een product van €297 met een waarde van €3000. Puur om ten dienste te zijn met als aanvulling halfjaar trajecten voor mensen die meer 1 op 1 tijd wilden. Voordat ik het wist had ik in 10 dagen €90.000 aan omzet. Als we uit die verkramping kunnen gaan en kijken naar welke opties er zijn, is er vaak heel veel mogelijk.

The yes you long for is only one question away.

Hoe kom je bij die "yes"?

Wat is dan de vraag die je moet stellen om een yes te krijgen? Wat is de vraag om tot een oplossing te komen? Onlangs zat ik met een bevriende ondernemer 3 uur te praten over alles wat we verkeerd vinden binnen ons bedrijf. We klaagden in plaats van vragen te stellen en in mogelijkheden te denken. Het is zo makkelijk om elkaar in een negatieve spiraal te stimuleren. Die shift naar het positieve is dan zo belangrijk. Omring je dan ook met mensen die je uit die negatieve spiraal halen, de juiste vragen stellen om je manier van denken te laten evolueren en je meer naar dat vertrouwen te brengen.

Hoe bouw je vertrouwen?

Vertrouwen bouw je niet alleen. Vertrouwen bouw je onder andere door de mensen om je heen en hoe zij met jou omgaan. Als je een negatieve omgeving hebt, kun je keihard werken op je vertrouwen maar dan kost het heel veel moeite om dat vertrouwen te houden. Als je omgeven wordt door positieve mensen, is dat veel eenvoudiger. Dat is de hele omgeving van de Breakthrough Academy; we zitten helemaal op dat aspect van i’m ok you're ok. No judging. Dat is een fijne omgeving om in te zitten want dan kun je voelen:

  • Ik mag er in vertrouwen.
  • Ik mag er op vertrouwen.
  • Ik mag op die persoon vertrouwen.
  • Ik mag op deze groep vertrouwen.
  • Het is ok.
online ondernemen

Je kan zelf kiezen

Ik zie heel veel mensen die hier nog moeite mee hebben. Ik heb daar zelf ook stappen in gemaakt door me te laten dragen door mijn team en door hen te dragen. Het is zo waardevol en geeft je zoveel meer veerkracht door je te omringen met de juiste mensen. Ik zeg altijd "je kunt je familie en schoonfamilie niet kiezen maar al de rest kun je kiezen". Soms zitten mensen nog vast aan iemand ook al voelen ze dat het niet meer de juiste persoon is maar blijven ze er toch in hangen. De vraag is of dat moet, ik denk van niet. Omring je met de juiste mensen en go for it.

Kijk je ook graag een video? Hieronder bekijk je deze aflevering en abonneer gerust op ons Youtube kanaal voor meer.

Laat een reactie achter