Ontdek je purpose

Ik ben weer enorm enthousiast dat ik jou mag inspireren op een volgend onderwerp rondom focus: ontdek je purpose. Of het nu hier op de blog is of via een podcast of video op mijn Youtubekanaal.

Dit keer is het onderwerp: kies waarop je je wilt focussen, maak daarin een keuze. Kiezen is niet verliezen. We hebben dat vaak als ambitieuze ondernemers: de neiging om alles tegelijk te willen. Daardoor maken we geen keuzes. We verliezen dan vaak juist wel, juist omdat we geen keuzes maken.

Het is dus niet kiezen is verliezen maar kiezen is winnen.

En daarin wil ik toch even stilstaan en inspireren in dit artikel. Als allereerst: stap af van hetgeen je niet langer wilt.

Ga weg van die "niet"

Ik zie veel mensen nog steeds benoemen wat ze niet willen, daar zijn we als mensen goed in. We kunnen heel makkelijk benoemen wat we niet willen. Als we daar echter niet uitstappen, blijven we daarin hangen. Een quote die mij altijd in beweging heeft gebracht is: if you always do what you did, you get what you always have gotten.

Als je doet wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd gekregen hebt.

Als je blijft praten over wat je niet wilt, dan krijg je alleen maar meer van wat je niet wilt. Heb je dat ook gemerkt? Ik vind het altijd heel boeiend. Op het moment dat ik in die "niet-vorm" ga, krijg ik nog meer van dat. Waarom? Als je een beetje spiritueel bent ingesteld, ik ben dat zelf zeker, dan weet je dat het universum het woord "niet", niet aanvaard. Ook je onderbewuste, schrapt de “niet’s". Dat betekent dat als je bijvoorbeeld zegt: "ik mag niet panikeren", je nog paniekeriger wordt. Je wordt daar niet rustig van. Als we ons dan focussen op wat we wel willen: “Ik ben rustig”, worden we vaak ook rustig. Die "niet-vorm" wordt geschrapt. Focus op hetgeen je wel wilt, dat is niet altijd vanzelfsprekend. Het is voor ons als mensen best wel een oefening, vandaar dat ik het ook als eerste inbreng. Ga dus echt kijken wat je wel wilt en ga daar een keuze in maken. Doe het vanuit jouw why vanuit en ontdek purpose.

Ontdek je purpose

Ik refereer even naar Simon Sinek; een hele interessante man om de YouTube filmpjes van te bekijken. Hij vertelt vaak over "de why" en het gaat regelmatig over "ontdek je purpose". Je purpose is wat je enthousiast maakt, waar je passie ligt. Waar je heel blij van wordt: durf daar ook voor te kiezen. Voor mij wat dat best een uitdaging. Ik vond dat ik al mijn bedrijven naast elkaar moest houden en dat ik in elk bedrijf evenveel moeite moest steken. De realiteit was dat ik vier uur sliep per nacht en niet gelukkig werd hiervan. Ik ben getrouwd met een ondernemer en ben ook grotendeels verantwoordelijk voor de kinderen.

Daar werd ik niet gelukkig van

Daar werd ik niet gelukkiger van. Ik merkte dat ik korter werd tegen de kinderen, was lastig, vaak moe en vaker ziek. Als ik als ik er met mijn mentors over sprak, realiseerde ik me dat ik heel veel deed voor anderen. Voor mensen die ik graag had, coaches die ik opgeleid had en dat ik al die zaken nog bleef volhouden versus echt te kiezen waar mijn hart ja tegen zei.

Mijn purpose

Dat is de Els Van Laecke Breakthrough Academy. Dat is de podcast, de vlogs en de YouTube videos van de Breakthrough Academy. Ik wil graag doorbraken creëren bij vrouwen en het liefst snel.

Niet alleen bij vrouwen want als een vrouw bij mij in een traject komt of in een coaching, wordt die man ook mee beïnvloed. De hele omgeving komt in beweging. Ik hou dus van snelle doorbraken en daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Ik hou van met vrouwen samenwerken die zeggen "come on let’s do it", we gaan vooruit. Dat is ook een keus die ik meer maak: dit zijn de soort vrouwen met wie ik wil samenwerken. Hier krijg ik energie van. Van het feit dat zij durven resultaten neer te zetten, Dus ga echt kijken "wat wil ik?". Je mag gerust een lijst maken met dingen die je niet wilt. Ga die vervolgens omschakelen naar "wat wil ik dan wel?", "wie dan wel?", "hoe ziet dat er dan uit?" en "waar gaat mijn hart sneller van slaan?". Ontdek je purpose op deze manier en vind je "why".

Ik zat in een kramp

Toen ik startte als coach, heb ik mijzelf een jaar heb gegeven om te leren door observeren en vlieguren op te doen. Ik coachte iedereen gratis en ging trainingen geven en was daar heel blij mee. Tot het op een gegeven moment natuurlijk tijd was om er ook geld voor te gaan vragen en ik de transfer deed om grote bedrijven te bezoeken om daar trajecten te doen. Ik herinner me dat nog dat ik op weg was met de directrice van de het bedrijf waar ik toen werkte. Na het gesprek zei ze "maar Els, je merkt echt dat je dit hier wilt binnen halen dus wees toch wat rustiger". Ik had zoiets van "Wat zegt die nu, ik ben toch goed bezig?". Maar de realiteit was anders: ik was zo eager. Ik wilde zo trekken aan die business om het binnen te halen.

Ik wilde te graag

Mijn agenda was voor minder dan een kwart gevuld voor de komende tijd en ik had maar een paar opdrachten. Ik zat dus wel een beetje in de kramp en dat was dus voelbaar en merkbaar. Ik wilde geen lege agenda, ik wilde klanten en ging in die "trek-modus". Het resultaat was dan ook dat we in die gesprekken dat bedrijf niet hebben binnen gehaald. Ze hebben in eerste instantie geen ja gezegd. Daarna wel en het is een heel groot project geworden voor die organisatie. Daar ben ik heel blij mee want ik ben daar de initiator van geweest. Maar door het feit dat ik zo “ik mag niet dit, ik mag niet dat” dacht, zat ik in de kramp. Tot ik met mijn collega sprak en die zei tegen mij als jullie net zo als ik gaan staan vanuit overvloed en daar zo in gaan, werkt het beter.

Zo snel kan het gaan

Ik ben toen (het klinkt gek maar het werkt) tegen me zelf gaan zeggen "de business komt gewoon naar mij" en toen heb ik beseft dat ik rustiger werd en de juiste acties ondernam. Het interessante was dat al snel mijn agenda voor de helft was volgeboekt en even later zat ik al een jaar vooruit geboekt. Dus zo snel kan het gaan. Het was uiteindelijk niet die klant die mij het jaar volledig volgeboekt heeft maar het was een andere klant. Als je het kunt loslaten en focust op wat je wilt, zal het universum je helpen om het te laten werken. Het universum vult de details wel voor je in, je hoeft alleen maar te focussen op wat je wél wilt.

Niet alles tegelijk

Wat ik ook wil benoemen is: ga niet werken op tien projecten tegelijkertijd. Zeker niet als je nog geen team ter beschikking hebt. Het zet jou in defocus ik zie het heel vaak gebeuren dat er te veel verschillende dingen worden geactiveerd. Een simpel voorbeeld is als ik zie dat mensen om hun computer wel 15 tabs en nog tig verschillende programma's open hebben staan. Dat is gewoon niet handig. Focus je op 1 ding en kies je project(en) voor die maand en ga daar volle bak mee aan de slag. Ik ken een zakenvrouw met wie ik af en toe eens spar en die kiest ook 1 project per maand en dat werkt ze dan af. Ze slaagt er ook in om dat te doen in plaats van haar focus en aandacht overal op te zetten. Kiezen is dus niet verliezen, kiezen is winnen.

Keuzes maken is een goede zaak

Hetzelfde geldt ook als je luistert naar mijn verhaal over keuzes maken in mijn bedrijven. Ik ben ook gaan kiezen waar binnen mijn bedrijven ik de meeste energie van krijg. Waar mijn passie ligt en waar ik gelukkig van wordt. Dat betekent soms dat een bedrijf verkocht werd of op non-actief kwam te staan en dat is prima. Ik wil dat graag meegeven want ik zie vaak dat er teveel dingen tegelijkertijd vanuit enthousiasme worden opgestart. Zeker als je nog geen team hebt, heb je maar beperkte uren en ik veronderstel dat je ook nog een privé leven wilt. Keuzes maken is zeker een goede zaak.

Speel in op wat je klanten willen

Ik heb veel geobserveerd bij Tony Robbins en vind het erg interessant hoe hij het aanpakt binnen zijn verschillende bedrijven. Hij heeft diverse rand-ondernemingen waarmee hij producten of diensten verkoopt vanuit zijn core business. Die producten zijn gelinkt aan zijn programma's. Ik vind dat erg slim en interessant want hij werkt vanuit de behoeften van zijn klanten en luistert naar wat zij zeggen. In de Business Mastery brengt hij een pilaar in en dat is finance. Hij weet heel goed dat veel ondernemers niet graag met cijfers bezig zijn. Dus wat heeft hij gecreëerd een service die je kunt inhuren wereldwijd om je te ondersteunen met de financiën. Als je kijkt naar Unleash the power within, heeft hij bijvoorbeeld supplementen zoals bijvoorbeeld een machine die je helpt om je ruggengraat in lijn te brengen en daardoor veel meer in je kracht te staan. Dat is slim want dat is puur verder bouwen op de behoeften van je klant. Daar ben ik ook mee bezig en dat is qua organisatie inmiddels bijna rond. Ga daar dus zeker kijken maar zorg eerst dat de business waar je op dat moment in zit solide is en een goede basis heeft, voor je verder gaat bouwen.

Voelt je klant de behoefte al?

Hetzelfde geldt ook als je kijkt naar jouw producten of diensten: wat zegt je klant echt? Soms kunnen wij heel gepassioneerd zijn over iets maar is het iets waar je klanten (nog) niet mee bezig zijn. Ik ga een voorbeeld geven.

Mijn allereerste workshop vanuit YES2ME workshop was de "ik ben oké workshop" en ik was daar zeer enthousiast over. Ik werk rond zelfacceptie en dat vrouwen zichzelf mogen zijn en daar begint alles mee in mijn beleving. De reactie die ik terugkreeg was “ik moet uw flyertje niet hebben want ik ben oké hoor, denk je dat ik een probleem heb misschien?”. Er was zoveel taboe en zoveel schaamte rond dat onderwerp dat ik maar hele kleine groepjes bij elkaar kreeg. Toen dacht ik "oei hier moet ik iets aan veranderen, dat zit niet meer juist".

Vervolgens

Als mensen dan bij mij in coaching waren en begrepen wat zelfacceptatie kon betekenen, waren ze razend enthousiast om naar die "ik ben oké workshop" te komen. Maar anders dus niet echt. Het was een behoefte die op dat moment nog niet ontluikt was. Je kunt soms ook op behoeften zitten waar klanten zich zelf nog niet van bewust zijn. Je kunt daarin gaan kijken wat de behoefte is die ze zelf wel al kunnen aanvoelen.

Begin bij het begin

Denk niet te "advanced" zoals ik zelf soms de neiging heb om te doen. Ik wil mensen graag meenemen in de inzichten die ik nu heb maar ondertussen heb ik ook al meer dan 15 jaar individuele coaching en persoonlijk proceswerk achter de rug. Het zou niet kloppen om beginnende ondernemers daarin meteen mee te nemen. 

Vind je dit een interessant onderwerp en wil je meer? Luister dan ook naar onze Breakthrough Podcast!

Laat een reactie achter