Je hoofd als overlevingsmechanisme

Je overlevingsmechanisme; ons hoofd, het cognitieve, is een beschermer.

Daar herken je jezelf misschien in, ik ook trouwens. Ruim 16 jaar geleden heb ik pas geleerd om het cognitieve een stukje los te laten en toe te laten dat het lichaam ook iets te zeggen heeft. Tot die tijd had ik besloten mijn hoofd te gebruiken als veilig hoofdkwartier. Ik zette mijn hoofd volledig in als beschermer en dat lukte goed. Ik heb veel bereikt, veel neergezet. Echter merkte ik op dat mijn lichaam daar minder tevreden mee was. Ik had alles om tevreden te zijn maar was niet tevreden. Herken je dat?

Ik had een geweldige baan, veel mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling, een fijn huwelijk en meer. Tot was er geen voldaan gevoel.

Ik had heel veel bewijsdrang maar miste iets.

Na heel veel trauma heling te doen vond ik rust zodat ik niet vanuit mijn hoofd hoefde te leven. Ik ging van overleven naar leven. Ik had een duidelijke strijder in mijn hoofd die zich altijd zorgen maakte en altijd zocht naar gevaar. Dit was duidelijk te herleiden naar mijn familiesysteem.

Zoveel jaren verder kan ik zeggen dat dit gebeurde en dat ik me inmiddels zo bevrijd voel en dat mijn hoofd samenwerkt met mijn lichaam. Daardoor kan ik goed door het leven navigeren maar ook voelen wanneer ik over mijn grenzen ga en kijken wat ik nodig heb.

Op deze manier ben ik in verbinding met mezelf en mag ik vele mensen helpen die op mijn pad komen.

Wees dankbaar voor je hoofd dat je heeft beschermd en oordeel er niet op. Besef dat dat er is, besef dat je mag helen en leren.

Deze aflevering van de Breakthrough Podcast luister je hier.

Laat een reactie achter