Hoe ga je om met stempels die op je geplakt worden?

In deze blog wil ik graag wat meer delen over de stempels die op ons geplakt worden. Je kent het waarschijnlijk wel dat jij stempels opgeplakt krijgt of dat je zelf stempels op iemand anders plaatst. Wat kun je daar nou mee, als je een stempel op je geplakt krijgt? Ga je ontdekken wie jij bent en wat je met die stempels kunt? Daar inspireer ik je als coach voor coaches graag op.

De stempels die ik kreeg

Ook ik heb meegemaakt dat mensen stempels op mij plaatsten. Ik kom uit een gezin vol armoede; mijn moeder alcoholiste en mijn vader was psychisch ziek. Toen ik 12 jaar oud was, ben ik mezelf heel hard gaan bewijzen. Ik ben Latijns gaan doen, ik ben keihard gaan studeren en ik heb zelf de universiteit betaald. Ik ben bij de grotere bedrijven gaan solliciteren; met succes. Ik had best wat bewijsdrang in mij zitten, ik ga dat niet ontkennen. Het begrip "unsecure overachiever" uit een boek van Georges Anthoon voelt voor mij heel herkenbaar.

High potential

Ik ontdekte dat toen ik ongeveer 26 was en bij Danone begon. Ik was een ambitieuze jongedame die graag resultaten neerzette en daar ook gedreven in was. Al vrij snel kreek ik de hele leuke stempel van "high potential" binnen Danone en dat voelde heel tof. Aan de andere kant waren er ook mensen die me de stempel van "bulldozer" gaven. Ze vonden dat ik teveel ging voor mijn doelstellingen en daarin te weinig luisterde naar andere mensen en te weinig vragen stelde.

Ja maar..

Ik herinner me nog dat ik het heel fijn vond dat die mensen zo transparant waren maar ook enorm geraakt werd door wat ze zeiden. Er kwamen allerlei innerlijke stemmetjes die me vertelden dat ik het niet goed deed en dat ik te overweldigend was. Hierdoor ging ik nog meer mijn best doen en mocht ik van de organisatie waar ik werkte opleidingen doen in communicatie en kreeg ik daar ook coaching in.

Het voelde fantastisch

Het voelde fantastisch dat ik me door die "negatieve" stempel ook kon ontwikkelen dus het had altijd twee kante. Ik herinner me heel goed dat ik me in eerste instantie altijd wilde verdedigen en heel vaak in "ja maar" ging als mensen iets deelden wat ik zou kunnen verbeteren. Ik was nog niet zo volwassen en ging me continu verdedigen in plaats van te luisteren. Uiteindelijk ging ik wel heel hard aan de slag met wat de mensen mij terug koppelden en dat was iets wat mijn leidinggevende enorm waardeerde; ik toonde eerst wat weerstand maar ging er vervolgens wel mee aan de slag.

Hoe kom je van die stempel af?

Het raakt me weer enorm als ik er bij stilsta; ik voelde me echt niet goed door die stempel "bulldozer". Een leidinggevende verwoorde het ooit heel mooi: als een diamant die nog een beetje gepolijst moet worden. Dat vond ik al een veel mooiere beschrijving om binnen te nemen. Maar waarom was dat allemaal zo lastig? Wat me daarin raakte was dat hoeveel opleidingen ik ook deed en hoeveel ik ook aan mezelf werkte; ik bleef die stempel krijgen. Is dat herkenbaar voor je? Dat je niet maar uit dat hokje lijkt te raken als je de stempel eenmaal gekregen hebt? Mensen blijven die stempel op jou drukken alsof jij zo bent en alsof je voor altijd zo zal blijven. Dus wat mij zo raakte was ongeacht wat ik deed, ik deze stempel bleef krijgen en dat deed echt wel heel veel pijn.

Waarom deed het pijn?

Nu besef ik dat dat heel veel pijn deed omdat ik zelf nog veel te weinig in mijn eigen zelfwaardering stond en afhankelijk was van wat de andere mensen van mij vonden. Ik was de appreciation hunter. Dat is degene die gaat hunten achter waardering van andere mensen: zie mij, hoor mij, zie mij in wie ik ben en wat ik doe zodat ik tegen mezelf zeggen dat ik oké ben. Doordat ik zo die bevestiging aan het zoeken was, werd ik daar toch door geraakt. Ongeacht hoeveel moeite ik deed, kreeg ik die erkenning toch niet. Je doet je best om die bevestiging te mogen ontvangen en jezelf te ontwikkelen en mensen blijven dan toch nog zeggen dat je bijvoorbeeld te aanwezig bent, te enthousiast of juist weer te stil.

Wie bepaalt?

Dat is een belangrijke: wie bepaalt of jij uit dat hokje komt of niet? Dat je van die stempel afkomt? Is dat inderdaad de ander? Of kunnen we dat zelf bepalen? Ja, ik ben communicatief sterk maar ik kan ook heel rustig zijn en dankzij die terugkoppelingen heb ik daaraan kunnen werken. Dus als je de stempels krijgt "teveel van dit, teveel van dat", kun je allereerst proberen om dat stuk te omarmen van jezelf. Realiseer je dat het een deel van je is en vecht er niet tegen maar benader het positief.

Het is een onderdeel van jou

Bijvoorbeeld als jij stil en bescheiden bent dan ben jij stil en bescheiden in plaats van "dat is niet goed, ik moet mijn mening geven". Nee, dit is een onderdeel van jou en het is ook kindness. Als je bijvoorbeeld heel zacht en mild bent, kunnen mensen zeggen: "Komop: meer power, laat jezelf zien. Maar die kindness, mildheid en zachtheid is een deel van jou. En we kunnen er "en-en" van maken want als je het bekijkt alsof het een onderdeel van je is, dan zijn er altijd twee kanten van de medaille.

Stempels: de andere kant van de medaille

Als je naar mij kijkt bijvoorbeeld: ik heb veel drive, ik heb veel positieve energie en voor andere mensen kan dat dan te drammerig of pusherig worden . Als je bijvoorbeeld bescheidenheid, rustig zijn of zachtheid pakt, dan zouden mensen kunnen zeggen dat de andere kant van de medaille zwakte is. Er zijn altijd twee kanten om te bekijken. Omarm dat deel van jouw persoonlijkheid in plaats van daartegen te vechten. Ja, ik heb veel drive, ja, ik heb veel positieve energie en ja ik ga dat de wereld inzetten inplaats van mij daarin klein te houden. Ik herinner mij nog dat ik die terugkoppeling ook kreeg toen ik de wereld van coaching inging. We waren bezig met een coaching oefening binnen mijn certificatie programma en mensen zeiden dat ik zo rustig was.

Ik werd een beetje boos

Ik weet nog dat ik toen een beetje boos werd want ik dacht "hee dit is een onderdeel van wie ik ben maar ik ben ook heel enthousiast en het mag er allebei zijn". Stap één is het omarmen van dat onderdeel van jou en stap 2 is luisteren naar de feedforward, feedback en kritiek die je krijgt. Luister ernaar en bedenk wat van die je stempel je wilt laten evolueren. Voor mijzelf bijvoorbeeld dacht ik dat het zeker van toegevoegde waarde was om op die communicatie te evolueren. Je kunt kijken wat je ermee wilt, hoe je wilt groeien en wat je er mee kunt; je kunt zelf die keuze maken. Als je bijvoorbeeld naar communicatie kijkt; daar geef ik met YES2TRUST nu 5 dagen opleiding op.

Gun jezelf die groei

Ik ben als eerste gaan kijken wat ik zelf actief kon doen. Ik ben mij gaan focussen op actief luisteren en tekende overal oortjes op om mezelf daaraan te herinneren. Mijn leidinggevende maakte ook een gebaar bij haar oor als ze doorhad dat ik niet voldoende aan het luisteren was. Door geïsoleerd op iets te gaan werken waar je op wilt groeien; kan die groei ineens ontzettend hard gaan. Wat je ook kan helpen is een coach, mentor, training, video's en meer. Het kan vanalles zijn; zolang het je maar ondersteunt bij je groei.

Ik investeerde bijna €250.000

Laat je begeleiden door de experts; dat heb ik ook altijd gedaan. Ik heb ondertussen al bijna €250.000 aan opleidingen over de hele wereld geïnvesteerd. Ik vind het fijn om van de besten te leren, de mensen die een paar stappen voor op mij zijn. Probeer altijd te leren van de mensen die verder dan jou zijn.

Op deze manier kun je met die stempels omgaan en is het niet altijd iets negatiefs. Beide kanten van de medaille mogen er zijn en horen bij you: it's al ok. Ik wens je een geweldige dag toe en hoor heel graag van je dus laat gerust een reactie achter

Kijk je ook graag een video? Kijk dan hieronder en volg ons op ons Youtube kanaal.

Laat een reactie achter