Wat is systemisch werk?

Beluister al onze podcasts hier.

In deze blog ga ik dieper in op systemisch werk. Het is één van de methodes die ik als ondernemerscoach en trauma coach gebruik in de Breakthrough Academy en ik deel graag waarom we er hier zo gek op zijn.

Systemisch werk: maak het helder

Met systemisch werk kun je op korte termijn allerlei verstrikkingen in je familiesysteem helder maken. We kunnen helder maken welke patronen er nog zijn vanuit loyaliteit naar familieleden. Een patroon die ik bij mijn gezin zie, komt ook vanuit mijn familiesysteem; mijn man en ik mogen beide aandacht geven aan het volledig aanwezig zijn bij de kinderen. Als je dan verder kijkt vanuit mijn familiesysteem dan kom ik uit een gezin waar mijn moeder alcoholiste was en heel moeilijk aanwezig kon zijn in het hier en nu. Mijn vader was psychisch ziek en beide hadden ze een eigen overlevingsmechanisme om niet in het hier en nu te hoeven zijn.

Ik ben nog steeds loyaal

Door op dat gebied helderheid te creëren en me te beseffen dat ik nog steeds loyaal ben aan mijn familiesysteem op dit patroon, kan ik er vervolgens ook iets mee doen. Als je je daar niet bewust van bent, ga je vanuit loyaliteit heel vaak bepaalde zaken herhalen.

Stel bijvoorbeeld dat in jouw familiesysteem een broer of een zus is die tijdens het opgroeien een bepaalde ziekte op handicap had. Heel vaak gaat dan één van de kinderen de ander volgen in het lot. Als mijn zus (of broer) niet ten volle mag leven dan ga ik ook niet ten volle mijn plek in het leven nemen.

Waar ben jij nog loyaal?

Er kunnen heel veel verschillende dingen gebeuren binnen een familiesysteem die invloed hebben op jou vandaag de dag, dat is zeker interessant om bij stil te staan. Ga bij jezelf gerust eens na waar jij nog loyaal blijft aan je familiesysteem. Op deze manier krijg je meer helderheid en bewustzijn en kan je meer keuzes maken. 

Wat zijn de wetten binnen het systemisch werk?

1. Alles en iedereen verdient een plek

Alles en iedereen verdient een plek in het (familie) systeem. Als mensen worden uitgestoten, weggeduwd of geheim gehouden dan brengt dat altijd spanning in het systeem. Het kan ook zijn dat bepaalde gebeurtenissen geheim worden gehouden of geen plek krijgen. Iemand vroeg mij bijvoorbeeld hoe het zat als je de biologische vader geen onderdeel liet zijn van de opvoeding. We dienen onze biologische vader te eren, dat is onze bloedlijn en dat betekent dat hij een bepaalde plek in ons leven verdient. Betekent dat dan dat we direct contact moeten zoeken met onze biologische vader? Nee. Het gaat puur over het feit dat hij een plek heeft in het systeem en niet geheim gehouden wordt, dan zit er geen lading meer op. 

2. Rangorde

Iedereen moet op de juiste plek staan. Zo zie je bijvoorbeeld heel vaak dat kinderen van hun plek afgaan en de plek nemen van één van de ouders. Hierbij nemen ze bepaalde verantwoordelijkheden die niet bij hen horen. Een voorbeeld; mijn zoon was zindelijk aan het worden en mijn dochter was iets ouder en zei dat ze haar broer dat wel ging leren. Een natuurlijke reactie was misschien geweest: “wat lief dat je dat wilt doen”. Echter ging ze op dit moment iets oppikken van het familiesysteem want mijn man was niet zo heel veel ter beschikking. Ze dacht waarschijnlijk onbewust dat ze mama moest helpen en die taak op zich moest nemen. Het is dus heel belangrijk om je bewust te zijn van wat er gebeurt en op welke positie iedereen staat.

systemisch werk

3. Geven en nemen mag in balans zijn

Je gaat zowel geven in een relatie als nemen. Sommige mensen zijn heel goed in geven en sommige mensen beter in nemen. Het is belangrijk dat deze twee in balans zijn en vaak is dat heel makkelijk aan te voelen. Als je heel veel geeft, zet je de ander, vaak onbewust, in schuld. Diegene moet dan weer iets terugdoen. Als je veel geeft is het dus belangrijk dat je ook neemt zodat je de ander niet in schuld plaatst.

4. Zingeving

Bijvoorbeeld binnen een bedrijf is het belangrijk dat de zingeving goed zit en de richting duidelijk is, je voelt je er dan mee verbonden. Alle mensen die bij mijn Breakthrough Academy werken, voelen het stuk i’m ok, you’re ok en willen mensen helpen rondom vertrouwen in zichzelf, hun business en relaties. Ze geloven dat er veel mogelijk is als je kijkt vanuit een niet veroordelende attitude. De zingeving en de richting is heel duidelijk en dat maakt dat mensen willen blijven. Dat is ook de reden dat we soms aan het zoeken zijn naar onze missie en ons doel op aarde.

Dit zijn een aantal dingen die ik graag wilde delen rondom systemisch werk. Dit is één van de methodes die je kunt gebruiken om echt doorbraken te creëren.

Kijk je ook graag een video? Breng dan zeker eens een bezoekje aan ons Youtube kanaal.

Laat een reactie achter