Systemisch werk - Mama, Papa zie me

Ik vind dit een heel spannend onderwerp rondom systemisch werk om met je te delen want het gaat over mijn eigen systeem van herkomst. Het systeem van herkomst is bepalend op jouw business en leven en vraagt ons om heel diep van binnen te kijken. Heel vaak zijn we nog op zoek naar "mama zie mij, papa hoor mij, waar voelen jullie wat ik nodig heb"? Regelmatig projecteren we dat op onze omgeving; op een klant, een partner of een collega. We voelen ons niet gezien, we voelen ons niet gehoord. We hebben het gevoel dat mensen ons niet aanvoelen en vaak, bijna altijd, is dat terug te koppelen naar jouw systeem van herkomst. Naar iets waar je een gemis hebt gehad, een verlangen naar je moeder, je vader, je oma of je opa.

Mama zie mij, papa hoor mij, Mama, papa, waar waren jullie als ik jullie nodig had?

Waar waren jouw ouders als je ze nodig had? Ik heb 20 jaar geen contact gehad met mijn moeder. Sinds een kleine vier jaar hebben we dat wel. Vorig jaar zei ze voor de eerste keer “i love you” toen ze uit een coma kwam en ik heel veel tegen haar had gezegd dat ik van haar hield. Zij beantwoorde dat als een van haar eerste woorden toen haar beademing eruit was gehaald. "I love you". Het klonk heel ruw maar heel helend. Het bijzondere is dat ik dat heb pas kunnen doen na het helende werk dat ik op mijzelf heb gedaan. Ik had dat anders niet kunnen binnen nemen, die woorden "ik hou van jou". Ik zou ze weggestoten hebben, vanuit 'je hebt misschien iets van mij nodig'. Nu kon ik daar blijven en het binnennemen om te versmelten en één te worden.

Het mooiste geschenk

Dat mag ook want zij is mijn bron; zij is waar ik vandaan kom. Ik zeg altijd "mama, papa het mooiste geschenk hebben jullie me al gegeven; dat ben ik zelf want dankzij jullie ben ik geboren". Ongeacht wat je hebt meegemaakt in je leven met je ouders, zijn zij jouw bron. Dat is natuurlijk de hele weg die we kunnen maken om ons systeem van herkomst te aanvaarden. Aanvaarden waar we vandaan komen. Dan aanvaarden we ook pas echt onszelf, als we aanvaarden waar we vandaan komen: ons systeem van herkomst. Nu kan ik met mijn moeder samen zijn. Het is nog altijd een uitdaging want mijn moeder is alcoholiste en mijn vader was psychisch ziek, hij is overleden toen ik 17 jaar was. Mijn moeder leeft nog steeds, het is ongelooflijk maar die heeft al heel veel overleefd. Nu is het echt in die beweging gaan van 'er zijn' in plaats van dingen te doen: er kunnen zijn samen. Als je mij dat 5 jaar geleden had gevraagd, dan had ik een boom uitgerukt als ik alleen al het woord 'moeder' hoorde. Ik was woedend, ik was boos op haar. Ik voelde dat mij onrecht was aangedaan voor wat ze mij niet had kunnen geven. Ze had mij die knuffel niet kunnen geven, die herkenning, dat fysieke contact. Ik heb nooit een moeder gehad die mij knuffelde of aanraakte.

Els, je bent een flosse

Een paar jaar geleden zij mijn moeder tegen mij "Els je bent een flosse".
Ik kende dat woord niet, ik kom uit de omgeving van Gent dat is blijkbaar een woord uit die omgeving. Ik vroeg haar wat het betekende. Ze vertelde me dat dat een kindje is die steeds zijn handen omhoog doet om uit te reiken. Dus je hebt een kind daar staan die uitreikt en daar komt geen respons op, mijn ouders konden dat niet. Dat was best heel confronterend want dan voel ik mijn eigen kinderen: als die uitreiken dan ben ik er altijd voor hen. Als je geen respons krijgt dan leer je om niet langer uit te reiken en alles zelf te doen. Dat is ook wat ik mezelf heb aangeleerd, vanaf 12 jaar alles zelf doen. Vanaf die leeftijd ben ik ook al heel veel dingen gaan bekostigen. Ik ben gaan werken om zelf kleren te betalen en meer. Ik ben hard gaan studeren om naar de universiteit te kunnen. Al jong heb ik me aangeleerd om heel hard te gaan werken en niet uit te reiken naar anderen. Omdat je daar niet op kon rekenen en dat heel onvoorspelbaar was. Natuurlijk dat is nu juist de weg waar ik nog mag ingaan om heel moeiteloos een easy business te hebben. Je kan er echt niet omheen dat we allemaal nog bepaalde thema’s meedragen van onze ouders en dat we daar nog wat werk te doen hebben.

systemisch werk

De onderstroom

Vaker ligt dat op een onbewust niveau, we noemen dat de onderstroom in het systemisch werk. De onderstroom is goed te begrijpen als je bijvoorbeeld kijkt naar de zee. Als je in de zee bent, kom je vaak ergens anders weer het strand op dan waar je het water in ging. Dat komt omdat je in die onderstroom ergens wordt meegenomen. Dat is waar het systemisch werk heel handig is; om te zien wat de verstrikkingen zijn die daaronder liggen en je weghouden van je doelen of van hetgeen wat je echt wilt. Als ik terugga naar mezelf een aantal jaar geleden dat ik echt een boom kon uitrukken. Dat was omdat ik verwachtingen had van hoe een moeder hoort te zijn. Ik had hele hoge muren naar haar opgetrokken; die kon echt niet in mijn buurt komen. Ondertussen had ik al kinderen dus ik kan je zeker meegeven dat zo’n proces heel intens is om door te gaan; om die aanvaarding in te gaan van jouw moeder of jouw vader. Het is werk dat we ook allebei hebben gedaan. Het is niet alleen werk van mezelf maar ook van haar dat we nu als volwassen vrouwen bij elkaar kunnen zijn. Mijn moeder wordt 79, ik ben 41 en vanuit hetgeen dat er is, kunnen we nu verbinden.

Systemisch coachen maakt dat mogelijk

Dat is wat systemisch coachen mogelijk heeft gemaakt. Niet alleen bij mijzelf maar inmiddels al bij duizenden mensen over de hele wereld die we hebben mogen begeleiden. Elk thema waar je mee worstelt, gaat wel terug naar moeder, vader, opa of oma dus ga daar maar eens bij stilstaan. Het maakt niet uit of het in business context is of privé. Ga kijken wat je herkent vanuit je familiesysteem bij bepaalde thema's. Wat herken je daarvan in je jeugd? Iets dat je misschien zelf nog herhaalt want we blijven onbewust heel loyaal aan ons familiesysteem. Het is heel verrijkend om die verstrikkingen en dynamieken te kunnen zien zodat je je kan laten coachen, onder andere door mij als ondernemerscoach en trauma coach, om die angels uit te trekken op het niveau van de oorzaak en niet op het niveau van het symptoom. Heb je interesse in systemisch coachen, gecoacht worden of leren coachen? Je bent van harte welkom om eens een kijkje te nemen bij ons aanbod. Je bent van harte welkom om te leren hou jouw systeem van invloed is op jezelf maar ook hoe je andere mensen kunt helpen om uit die verstuikingen te raken vanuit hun systeem van herkomst en echt volledig te leven. Volmondig te leven in plaats van te overleven en daarin hun business en hun leven neer te kunnen zetten op hun voorwaarden. Dat is volgens ons het mooiste wat er is vanuit een gedachtengoed van i’m ok, you’re ok, no judgement. Everything is ok as it is. Ik wens je een fantastische dag toe.

Vond je dit een interessante blog en wil je graag meer inspiratie rondom focus? Luister dan ook eens naar de Breakthrough Podcast.

Laat een reactie achter