The story I'm telling myself
Ik ben razend enthousiast over de tool die ik je vandaag ga geven. Deze tool is goud waard dus lees zeker verder want je gaat er super veel aan hebben. Het is magic als je het toepast.
Het is all about the story I’m telling myself. Ik hoef je vast niet te vertellen dat je zo'n stemmetje van binnen hebt, de commentator noem ik hem soms. Het is er eentje die heel veel kletst en van alles tegen ons kan vertellen.
Wat zegt dat stemmetje
Dat stemmetje kan me vertellen "goed bezig Els, you can do this. Het stemmetje kan evengoed zeggen "dat kun je nog leren" of zelfs "Els, je bent niet goed bezig". Dat stemmetje kan je naar beneden halen. Het stemmetje zegt niet alleen dingen over onszelf, maar ook over anderen. Bijvoorbeeld: "kijk eens hoe die collega naar jou kijkt". Als ik kijk naar de vragen die ik als coach voor coaches het meest stel is een van mijn topvragen: ”Wat heb je daarover al verteld aan haar of aan hem?" Heel vaak als degene tegenover me bepaalde issues heeft dan antwoord die mij: niets. Ze hebben nog niets gezegd, of ze antwoorden mij heel vaag.
That doesn't work
Als jij het niet benoemt naar de ander, hoe mag je dan verwachten dat die persoon daar iets mee doet? Als jij niet van plan bent om het uit te spreken dan is dat jouw eigen verantwoordelijkheid en moet jij de consequenties aanvaarden. Je kunt dan niet verwachten dat de ander actie onderneemt. Echter gebeurt dat wel; we hebben impliciete verwachtingen. We verwachten ongeacht dat we niks gezegd hebben toch dat mensen dingen gaan opnemen. That doesn't work. Ik hou ervan dat je eigenaar van je leven wordt en je verantwoordelijkheid kan pakken. Als jij beslist 'ik zeg het niet' dan moet jij de consequenties pakken of toelaten dat je het loslaat.
Benoemen vraagt om kwetsbaarheid
Dingen niet benoemen is een beschermingsmechanisme dat ons beschermt tegen weerstand. Als we het vaag houden, hoeven we niet de moed te hebben om onze noden te benoemen. Benoemen vraagt moed, durf en kwetsbaarheid. Ik vind het belangrijk met systemisch werk dat mijn man aan de rechterkant van mij staat; dat is zijn mannenpositie. Dat zet mij in mijn vrouwenpositie en dan hoef ik niet in die mannelijke energie te staan binnen ons systeem. Tijdens het spinnen zat hij links en ik zei simpelweg dat ik wilde dat hij rechts van mij ging zitten. Toen hebben we dat gedaan en dat was super. Mijn man maakte daar geen issue en dat is veel leuker. De energie zat gewoon veel vlotter en veel fijner tussen ons. Zo expliciet kunnen we zijn. Dit is een privé voorbeeld maar je kan het evengoed toepassen in je business. Gewoon helder maken: wat verwacht ik nu van jou.
Nog een voorbeeld: je merkt binnen je team dat je meer opvolging wilt krijgen maar in de realiteit gebeurt het niet. Je hebt het al een paar keer gezegd tegen je teamleden maar het gebeurt niet. Maak het heel expliciet door bijvoorbeeld te zeggen: "Op vrijdag gaan om 14:00 uur wil ik een mail hebben met opgesomd wat er allemaal opgevolgd is en welke vragen jullie nog voor mij hebben." Heel concreet, niemand kan daar over discussiëren. Die mail moet om 14:00 in die mailbox zitten. Het is belangrijk dat we het zo concreet mogelijk maken.
Additioneel: the story I'm telling myself
Het tweede wat ik je wil meegeven is the story i'm telling myself. En the story i’m telling myself is eigenlijk een hele concrete tip om mee aan de slag te gaan. Deze komt van Brené Brown en zij is gespecialiseerd in moed en kwetsbaarheid . Zij zegt, en ze heeft gelijk; als je kijkt naar de mensen die wij moedig vinden en bewonderen, hebben als ze moed tonen ook kwetsbaarheid getoond. Kijk bijvoorbeeld naar Tony Robbins. Hij heeft veel bereik en heeft vanuit kwetsbaarheid verteld over hoe zijn moeder zeep in zijn keel goot om zijn keel te zuiveren van alle bullshit die hij aan het vertellen was. Hij heeft ook in die kwetsbaarheid moeten staan om die shifts te kunnen maken. Het is niet eens zo’n techniek die je achter die kwetsbaarheid zet maar het is een heel simpele. Het is gewoon vertellen: the story i'm telling myself. Je benoemt naar de ander het verhaal dat je jezelf verteld in plaats van verder te gaan met het verhaal in je hoofd. Bespreek wat het verhaal is dat je jezelf verteld, en niet pas als je op pagina 356 van het boek bent want dan ga je het door schaamte wellicht niet meer bespreken.
The story I'm telling myself in de praktijk
Dus kijk naar jezelf: wat is the story i’m telling myself en ga je dat uitspreken.
Bijvoorbeeld: Je merkt dingen op en denkt dat een collega een verborgen agenda heeft en merkt nadat je er met twee mensen over gesproken hebt dat die dat ook vinden. Je hebt het niet uitgesproken naar de persoon zelf. De story telling is al begonnen in jouw systeem en systemen rondom jou want je bent er al met andere mensen over aan het praten. Je beïnvloed al de omgeving op een verhaal van jezelf die mogelijk niet eens klopt. Het is ook een methode die zorgt dat je snel resultaten behaald want je blijft niet van alles in je hoofd tegen jezelf zeggen. Dus wat betekent dat? Je gaat nu naar die collega en zegt dat je even wilt praten. Deel het verhaal wat je jezelf verteld en dat je mogelijk fout zit maar deel gewoon wat je er zelf van aan het maken bent en zeg dat je het graag wilt bespreken. Op deze manier kan je collega reageren, actie ondernemen en kun je afspraken maken. Op deze manier kan je er iets mee in plaats van het vaag te houden en spanning tussen mensen te laten staan. Het neemt ook veel van je focus af want als jij verhalen aan het vertellen bent tegen jezelf en daar in op gaat, verdwijnt je focus. Focus op waar je naar toe wilt. Gewoon uitspreken en zaken doen. Ga jij mee in het experiment? Het is echt de moeite waard en het gaat jouw leven ontzettend laten veranderen en evolueren dus go for it!
Wil je meer inspiratie? Luister dan ook eens naar de Breakthrough Podcast!