Trauma is zo zwaar, of niet?

Trauma is zo’n zwaar beladen woord.


Als we er wat afstand van nemen, dan het is niets meer, niets minder dan dat er iets ‘niet leuks/heftig/intens’ is gebeurd enwaarvan je brein en lichaam niet weet hoe er mee om te gaan en daardoor beschermingsmechanismen heeft gemaakt.

Dingen van vroeger kunnen nu, onbewust, nog steeds een effect op je hebben. Waarschijnlijk zonder dat je het zelf door hebt. En dat geldt uiteraard ook voor de mensen die je begeleid.

Hoe ziet trauma eruit?

Hoe dat er dan uit ziet? Het lichaam kent 3 standen om te overleven: vechten, vluchten of bevriezen. Het bijzondere is dat je lichaam niet weet of het reageert op daadwerkelijk gevaar (er staat NU een leeuw voor je neus) of dat het reageert op een gedachte of een herinnering. Dus alles voelt echt en intens, alsof het je weer overkomt. Dus wat zegt je lijf: TIJD VOOR MIJN OVERLEVINGSMECHANISMES

Misschien heb je nog niet naar Vluchten, Vlechten of Verstijven gekeken op onderstaande manier. 

Vluchten kan er zo uitzien:
Workaholic Over denker Nervositeit Moeilijk om stil te zitten Perfectionisme
Vechten kan er zo uitzien:
Woede uitbarstingen Controlerend The ‘pestkop’ Narcisme Explosief gedrag
Bevriezen kan er zo uitzien:
Moeilijk om keuzes te maken Gevoel dat je vast zit Jezelf isoleren Uit verbinding gaan Jezelf mat voelen
En kan er voor zorgen dat je volledig gaat people pleasen, dat je jezelf verlies, geen grenzen kunt/durft te stellen, dat je je overweldigd voelt en afhankelijk bent van wat anderen zeggen/vinden.

Het kan maar zo zijn dat je een paar dingen herkent. Weet dan dat het symptomen zijn van oude pijn, oude trauma’s en dat je die kunt transformeren. En dat doe je met de juiste vaardigheden, veel aanwezigheid en vooral veel zachtheid en mildheid.

We helpen je graag vooruit om je deze vaardigheden aan te leren tijdens de Trauma Coach opleiding.

Een aantal vaardigheden die we jouw zullen aanbrengen zijn, ontdek veel meer op onze website.