Uitbesteden als ondernemer

In dit artikel deel ik wat meer over focus en voornamelijk over uitbesteden als ondernemer.

We hebben allemaal wel een een beetje de neiging om ons te focussen op alle zaken waar we niet goed in zijn en vinden dan ook dat we dat goed moeten kunnen, soms zelfs perfect. Het interessante daaraan is dat we dan vaak heel hard gaan werken en onszelf gaan bevestigen dat het goed is. De vraag is maar of dat klopt. Betekent hard werken ook dat het automatisch goed is? Ik denk van niet.

Slim werken

Ik denk dat we slim kunnen werken en dat er heel wat andere manieren zijn waarop we kunnen werken zonder dat we altijd hard moeten werken. Ik denk dat we ook kunnen kijken naar wat belangrijk is en daar stappen in gaan maken. Mijn punt is dan ook; je kan slim werken door de juiste dingen te gaan doen. Wat dan de juiste dingen zijn? De gamechangers die jouw bedrijf helemaal gaan laten evolueren. Nu wilt dat niet zeggen dat jij degene bent die dat allemaal moet doen, dat is al één . Ten tweede moet je echt eens gaan kijken wat jij "de max" vindt, als ik het in het Gents zou zeggen.

Ik kan het wel maar ik wil het niet

Wat vind je echt supergeweldig en waar ben je helemaal gepassioneerd over? Als ik voor mezelf kijk; kan ik ontzettend veel. Ik kan zaken organiseren, facturen maken, Excel, super events geven, coachen, trainen, ik kan heel veel elementen. Ik kan ook zaken die ik helemaal niet leuk vind. Zoals bijvoorbeeld administratieve zaken. Ik kan het wel maar ik wil het niet en dat is een groot verschil; een groot verschil tussen kunnen en willen.

Het verschil tussen kunnen en willen

Ik heb er meermaals in mijn leven lessen rond geleerd en zal er een voorbeeld bij halen. Het was op een bepaald moment dat ik een directeur die coachte van een groot consultancy bedrijf. Hij zei tegen mij "Els ik kan absoluut de volgende stap aan, de vraag is of ik dat wil". En hij kon dat zo scherp en zuiver zeggen en ik dacht "ja inderdaad, het is niet omdat je bepaalde dingen kan dat je ze ook moet doen. Dat je dat ook moet willen om die zaken ook allemaal te doen". Het doet me ook denken aan toen ik binnen Danone een optie had om CEO te worden binnen de organisatie.

Ik vond het niet leuk

Ik had dat eerst als doelstelling maar op een bepaald moment dacht ik "maar ik vind dat eigenlijk helemaal niet leuk. Oké marketingdirecteur dat zie ik nog wel zitten maar die stap daarboven; dan moet ik met dingen bezig zijn die ik eigenlijk helemaal niet leuk vind". Dus op mijn 27e had ik door: "ik wil geen CEO van een grote organisatie worden want ik vind financiën niet leuk, ik vind boekhouding niet leuk, ik vind administratie helemaal niet leuk dus daar gaat mijn hart niet sneller van slaan". Toen heb ik voor mijzelf ook verder besloten dat ik niet verder ging op dat pad.

Artiesten, ondernemers en managers

Onlangs was ik in opleiding en daar spraken ze over artiesten, ondernemers en managers. Een artiest is natuurlijk iemand die levert; denk maar aan een artiest, aan degene die de schilderijen maakt. De manager is degene die het operationeel allemaal in de juiste banen leidt. En dan heb je de ondernemer die durft risico te nemen, die onderneemt zaken en die zet dingen neer. Een ondernemer alleen is op zich ook geen goede business man en het kan heel goed zijn dat die eigenlijk failliet gaat.

Verschillende rollen

We hebben juist die verschillende rollen nodig. Ik ben in de eerste plaats een artiest en hou ervan om mensen te inspireren. Ik vind het supertof om voor een volle zaal te staan, om individueel te coachen en in een groep te coachen. Waar ik ook goed in ben; ik ben een goede ondernemer. Ik heb ideeën, kan zaken neerzetten en durf risico te nemen.

Mijn manager rol

Waar ik minder warm van word, is de manager rol. Toen ik bij Danone werkte vond ik dat wel leuk om mensen te begeleiden en dat ging me ook wel goed af. Binnen mijn eigen organisatie merk ik dat het anders zit. Ik merk dat ik heel graag de artiest ben, dat ik toegevoegde waarde breng in de wereld en dat ik minder graag bezig ben met het managen van de organisatie, het operationele en de mensen.

Dit geeft rust

Dus heb ik ook voor mijzelf besloten het uit te besteden aan iemand van mijn team. Dat geeft zo veel rust en zo veel focus want allereerst doe ik het niet graag en ten tweede ben ik er niet goed. Misschien was ik er vroeger wel goed in dat, moeten we misschien eens vragen aan mijn Danone collega’s, maar in ieder geval, mijn manager is er beter in dan ik. Dat is een interessante om even bij stil te staan.

Kwalitatief leven

Soms willen we alles zelf doen terwijl er mensen zijn aan wie je het kunt uitbesteden en die veel sneller zijn en beter zijn. Dus vraag jezelf "Waar ben ik een topper in en moet ik echt mijn aandacht en focus inzetten en wat zijn zaken die ik kan uitbesteden?" Door het feit dat ik een manager heb, kan ik bijvoorbeeld mijn podcast en video's maken. Anders had ik daar geen tijd of ruimte voor want ik was continu met mijn hoofd in het operationele. Ik besteed wel wat zaken uit en dat kost mij ook geld maar ik geloof erin dat dat mij op lange termijn meer gaat opleveren dan de kosten.

Een kwalitatief leven

Zo wil ik er ook in staan en zorg ik voor een kwalitatief leven in plaats van het leven waar ik maar 5 uur sliep omdat ik met van alles en nog wat continu bezig bleef in het operationele. Neem dus even een moment om te zeggen: "Waar ben ik goed in, wat wil ik zijn? Die artiest, manager, ondernemer of een combinatie? Wat is dan uit te besteden zodat ik mij kan focussen?" Heel veel succes!

Vond je dit artikel interessant en wil je meer inspiratie rondom FOCUS? Check dan eens onze Breakthrough Podcast!

Laat een reactie achter