Van hard naar hart

Van hard naar hart

Wanneer iemand uitreikt naar jou, vind je dat heel normaal, logisch en vanzelfsprekend. Maar wanneer jij het nodig hebt om uit te reiken naar iemand anders, komen er vaak allerlei apen en beren om de hoek waardoor je het niet oppakt. Daarom neem ik je in deze blog mee hoe je van hard naar hart kunt gaan voor jezelf.

Met name vrouwen kunnen daarin ontzettend hard en streng zijn tegen zichzelf. Terwijl we de mildheid naar anderen zo vanzelfsprekend vinden. De ander mag er helemaal zijn zoals hij of zij is, maar wij zelf … nee. Het moet sneller, beter, meer, glimmender en met meer resultaat.

No pain no gain

De sport trainer van mijn man gebruikt altijd de quote: no pain no gain. Ik vind dat zo ontzettend jammer, want het is zo hard. Het heeft de focus op gebrek, want nu is het (nog) niet goed en dat iets positiefs alleen in de toekomst is. Dat de enige manier waarop je iets kunt bereiken of op welk vlak dan ook succesvol kunt zijn, is afzien, is pijn lijden (want zonder pijn geen winst). Terwijl er juist zo ontzettend veel kracht schuilt in de vrouwelijke energie, in de zachte kant, de zorgende kant, de intuïtieve kant, de rust en de compassie.

Als coach voor coaches en business woman valt het me vaak op dat, met name vrouwen heel lang in die mannelijke energie blijven hangen. Er zelfs in doorslaan: in DOEN stand blijven, plannen, blijven creëren en ... Het liefst moet alles nu, moet alles perfect en moeten ze alles zelf doen. Alle ballen en alle rollen moeten perfect gejongleerd en vooral HOOG gehouden worden.

Het gaat om de balans

Als mens hebben we allebei de energieën in ons. En allebei zijn ze belangrijk en ontzettend bruikbaar. Het gaat alleen om de balans er tussen.

Zelf was ik er ook zo een, en ondanks dat de mannelijke energie me ontzettend veel gebracht heeft (en nog steeds doet), mag ik nu ook ervaren hoe het is om een team mensen om me heen te hebben. Mensen waar ik op mag steunen en mensen die op mij mogen steunen. Mensen die het allerbeste in elkaar naar boven halen om zo bij te dragen aan een mooiere wereld. Ik mag – van mezelf – meer loslaten van mezelf en meer op die zachte, vriendelijke, intuïtieve, zorgende, milde vrouwelijke energie leunen. Waardoor ik steeds gemakkelijker van hard naar hart ga voor mezelf.

En juist doordat ik mezelf toesta om meer los te laten, komt er meer van wat ik wil op mijn pad.
Omdat de ruimte ontstaat die daar voor nodig is.
Van hard naar hard is een transitie.
Het gaat niet van de ene op de andere dag.
Maar er zijn iedere dag stappen die je kunt zetten en tools om te gebruiken.

Drie tips om van hardheid naar hartheid te gaan.

1). Durf eens te kijken naar alles wat er al WEL is. Naar je talent, je kwaliteiten, wat je al bereikt hebt, in plaats van te kijken naar alles wat er (nog) ontbreekt. Ooit heb je gewenst, wat je nu in je handen hebt en als je dat weet te waarderen, komt er juist nog meer van op je pad.

2). Door wie wil je je laten omringen. Je bent de gemiddelde van de 5 personen met wie je het meest omgaat in je leven. En je kunt daarin onderscheid maken in vrienden en familie omving en je business omgeving. Want vaak snapt je vrienden en familie omgeving niet wat er bij jou speelt op businessvlak. En dat is niet erg, maar het helpt niet om mensen die niets van business af weten, te vragen om advies. Daarin kun je zelf de keuze maken hoe je je tijd wilt verdelen, die voor jou goed is en bij jou past. Ga ook hierin van hard naar hart. Als het betekent dat je mensen gaat loslaten, kun je dat op een liefdevolle manier doen.

Daarbij is je omgeving ook heel erg van invloed op je selfcare, de manier waarop je voor jezelf zorgt of wilt zorgen. Bijvoorbeeld je wilt graag minder alcohol drinken omdat je voelt dat het je energie naar beneden haalt (en je wilt full energy in je onderneming staan), maar iedereen in je omgeving drinkt wel (op een feestje), dan heeft die situatie invloed op hoe jij zorg draagt voor jezelf. En zo zijn er talloze andere voorbeelden.

3). Hoe zorg je voor jezelf. Zorg je dat je genoeg slaapt, zorg je dat je goed eet, zorg je dat je beweegt, zorg je dat je ook kunt ontspannen? Doe je dingen die je plezier geven, just fort he sake of it. Breng je in kaart wat jij nodig hebt om er te kunnen staan. Want dat zorgt er voor dat je de energie hebt die je business van je nodig heeft.

Fake it..

En een vierde, gewoon als bonus - fake it untill you become it. Niet fake it till you make it maar become it. Zodat je met heel je zijn wordt, waar je naar wenst. Je brein heeft tijd nodig om die patronen te veranderen en om daaraan te wennen. Het is de kracht van je intentie die belangrijk is – waar een wil is is een weg – en oefening baart kunst. Je hebt toch ook niet in één keer leren fietsen?

Jij mag in mildheid, liefde en compassie groeien naar leven en business op jouw voorwaarden, van hard naar hart.

Laat een reactie achter