Vergelijken met anderen, laat het je niet uit je lood slaan

Steeds de beste willen zijn, altijd beter worden, nooit goed genoeg. Tja, we maken onszelf veel wijs.

Hoe vaak doen we het niet? Vergelijken met anderen...

De anderen wordt dan op een ‘pied de stal’ gezet en we zien alleen de stukjes van de ander die we beter vinden dan dat van onszelf.

 • Hij is een betere manager.
 • Ze hebben haar liever.
 • Ik word nooit zo goed als hij/zij.
 • (startend in nieuwe job) Ik moet direct zo goed zijn als hij (die 20 jaar ervaring heeft).
 • Ze kan het beter.
 • Ze hebben een mooier huis, auto, vakanties, enz.
 • Ze hebben lievere, beleefdere kinderen dan wij.

Ergens blijft dan ook de gedachte hangen ‘HET IS NIET GOED GENOEG’. Zo  ondermijn je je zelfvertrouwen en er blijft ook een onrust hangen. Het kan je letterlijk blokkeren bij het bereiken van je doelen.

Ik herinner me ook nog als beginnend trainer. Ik was me zo aan het vergelijken met de andere trainers (die 6 tot 20 jaar meer ervaring als trainer hadden als ik) en ik ging steeds weer in de kramp. Ik voelde dat ik me moest tonen en nam soms zelf meer plaats in dan ik zou hebben gemoeten omdat ik mijn toegevoegde waarde toch wou bewijzen naar de anderen.

Tot één van mijn prachtige collega’s zei: “Els stop daarmee, je bent zeker goed in zaken waar wij minder goed in zijn. Ik stop dit gesprek niet tot je me 1 ding geeft waar je even goed of beter in bent”. Wat een inzicht dat ik toen kreeg. Dat klopte en ik zag ook één duidelijk element, ik durf vanuit mildheid een doortastende spiegel voorzetten. Dat gesprek heeft een ommezwaai gemaakt in hoe ik erin zat. Het was aan mij om te beslissen of ik mezelf nog zot ging draaien vanbinnen met zaken zoals ‘ik ben minder goed als zij’ of ik nu eens volledig in mezelf zou gaan geloven.

Vaak kijk je niet niet naar de elementen waarin je even goed bezig bent als een ander, of waar de ander misschien iets minder goed in is. Daar wordt geen aandacht aan gegeven, dat is een evidentie. Je kijkt vaak alleen naar wat er ontbreekt bij jezelf.

Toch hoeft vergelijken niet iets slechts of negatiefs te zijn. En als je je dan toch wilt vergelijken met de ander, kijk dan ook vooral naar wat je jezelf wel gunt, wat er wel allemaal al goed is bij jezelf en waar je even goed of misschien wel beter in bent :-).

Als je het dan wel wilt doen, hier het 3 stappen plan:

1. Vergelijk je met ‘betere’ of ‘vergelijkbaren’

Kijk rond je heen en bepaal wie je positieve rolmodellen zijn. Vergelijken met andere heeft alleen als doel om eruit te leren, niet om op jezelf met een hamer de grond in te slaan (vergelijk dus ook geen appels met peren). Zie het als een inspiratie bron.

 • Wat zijn de elementen waar de andere sterk op is en wat zou je ervan willen meenemen?
 • Als je de ander observeert, wat lijkt je een haalbare kaart voor jezelf om mee te nemen en toch jezelf te blijven (EN -EN, niet OF-OF)?

vergelijk je met vergelijkbare anderen

2. Besluit waar je belangrijkste focus ligt

Maak een keuze uit de verschillende mogelijkheden om te groeien en maak een 1, 2, 3 prioriteitenlijstje. Je noteert niet meer dan 3 aspecten waar je meer van zou willen leren. En het enige waarop je je zal focussen is de nummer 1. Maak het concreet genoeg want abstract en vaagheid zal je hier niet helpen.

focus op wat het belangrijkste is

3. Maak een stappenplan

Last but not least, bekijk hoe je het gaat toepassen in het dagdagelijkse leven.

 • Wat wil je exact doen?
 • Wat is haalbaar?
 • Welke voorbereiding heb je nodig?
 • Wie dien je op de hoogte te brengen?
 • Hoe ga je jezelf aan helpen herinneren?
 • Welke cursus, of vaardigheden wil je je eigen maken?

maak een actieplan

Ik garandeer je dat je veel meer zal leren en evolueren op deze manier dan alles in eens te willen en vooral dat je met meer mildheid, tederheid en acceptatie in je leerproces zal stappen

Wil je graag nog meer inspiratie? Neem eens een kijkje bij ons aanbod en volg ons op Instagram.

Laat een reactie achter