Het verschil tussen Coaching, Mentoring & Advies

Beluister deze aflevering op Spotify.
Beluister deze aflevering op Soundcloud.
Beluister deze aflevering op Apple Podcasts.

In deze blog wil ik stilstaan bij het verschil tussen coaching, mentoring en advies want daar zijn toch wel wat misverstanden over. Ik werd getriggerd omdat iemand contact met mij zocht, ze was, net als ik, een ondernemerscoach. Ik werd dus getriggerd; er was een dame die een bericht stuurde omdat ze onder andere graag de Breakthrough Coach opleiding bij ons wilde doen. Ik vertelde haar wat er mogelijk was en deelde de informatiepagina. Op een gegeven moment vertelde ze dat ze al coach was en geen coach nodig had.

Dat is geen coachen

Ze zei dat ze al ervaring had en begon me te vertellen hoe ik mijn leven moest leiden; in mijn ogen is dat geen coachen. Dat brengt me bij het verschil tussen coaching, mentoring en advies want dat wordt vaak door elkaar gebruikt. Een coach gaat nooit zeggen hoe je bepaalde dingen moet doen. Als een coach dat doet dan zit hij eigenlijk meer in mentoring of advies. Ik maak daar ook echt onderscheid in want sommige mensen zeggen “als je advies geeft, ben je aan het mentoren”. Mijn antwoord daarop is zowel ja als nee dus ik zal het wat verduidelijken. Als je coacht, ben je helemaal overtuigd van de zelfsturendheid en de zelfredzaamheid van je klant. Je gelooft dat mensen oké zijn zoals ze zijn met de bagage die ze meedragen vanuit hun leven.

I’m ok, you’re ok.

Puurheid en volledige aanwezigheid

Hoe puurder jij bent als coach, hoe meer aanwezig je kunt zijn voor je klanten. Ik laat mezelf daarom nog 2x per maand coachen om angel voor angel eruit te halen en er helemaal te zijn voor degenen die zich door mij laten coachen. Als je volledig aanwezig kunt zijn voor je klant, kun je de juiste vragen stellen, de diepte ingaan en kun je de breakthrough methodes gebruiken. Je hebt daarin als coach veel verschillende facetten nodig in je competenties maar ook in je zijn om je coachee of klant naar “the next level” te brengen. Je zegt nooit tegen je coachee of klant wat ze moeten doen.

Als je ongemerkt richting advies gaat

Ik heb hier een mooi voorbeeld van van vroeger toen ik les gaf bij een opleiding voor mensen die coach wilden worden. Er was een man die veel suggestieve vragen stelde waarmee hij als het ware richting allerlei “to do’s” aan het duwen was. In de supervisie vroeg ik hem wat hij als oplossing wilde aanbieden en hij gaf aan dat hij een to do lijst de perfecte oplossing vond. Als je voelt dat je gestuurd wordt en niet open kunt blijven luisteren, is het beter dat je zoiets inbrengt en dan kun je een stukje in mentoring gaan.

Mentoring is toch weer iets anders dan advies. Als je advies wilt geven dan zou je bijvoorbeeld zeggen: “ik vind dat je een to do lijst moet maken”. Advies is heel directief. Als ik kijk naar die dame die mij vertelde hoe ik mijn leven moest leiden en met allerlei to do’s kwam; zij was advies aan het geven. Als je advies geeft dan is er een sturend karakter en daar zit voor mij toch een stukje “i’m not ok in”.

I'm not ok

Het kan je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent omdat je het zelf niet weet en iemand je moet aansturen. Je plaatst je als je advies geeft vaak boven de ander en geeft advies vanuit een superieure positie, niet vanuit gelijkheid. Als je advies geeft, bijvoorbeeld als consultant, is daar niks verkeerds aan, zolang je het niet op deze manier, vanuit een superieure positie, doet. Advies geven kan ook zonder iemand anders kleiner te maken en diegene te laten functioneren vanuit zijn of haar volle potentieel en i’m ok, you’re ok. Daar zal ik in mijn blogs regelmatig naar verwijzen want dat is echt onze basisregel waarmee we geloven dat we écht verschil kunnen maken in de wereld.

Inbrengen vanuit mentoring

Even terug naar het voorbeeld met de to do lijst. Als je daar vanuit mentoring naar kijkt, kun je het beter wel inbrengen. Je kunt er beter niet mee in je hoofd blijven zitten en de ander (ongemerkt) die richting uit sturen. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: “Ik heb al de hele tijd iets wat bij me opkomt en dat is een to do lijst. Ik weet niet precies hoe en wat maar het blijft in me opkomen dus ik breng het in”. Vraag vervolgens wat je inbreng met de ander doet of wat er in zijn of haar gedachten opkomt. Op deze manier laat je het bij de ander of er iets mee gedaan wordt. Zo blijf je in een coach/mentor rol en adviseer je niet. Je laat de coachee of klant toe om zelf te beslissen wat er gebeurt.

De uitdaging bij adviesgevend werk

Het is een hele andere toon dan die soms gebruikt wordt bij het geven van advies.

De uitdaging als je adviesgevend werkt is dat je dat op een mentor manier kunt doen. Hierbij breng je zaken in en durf je daarna coachende vragen durft te stellen. Op deze manier nodig je het denkproces bij je klant uit om te gaan draaien. Vervolgens kan de klant aangeven wat twijfels zijn en wat wel en niet aanspreekt in je voorstel. 

Voor de duidelijkheid; als ik directeuren coach, doen zij niet altijd mee met de opleidingen die binnen het bedrijf plaatsvinden. Het kan dan interessant zijn om een stukje mentoring te doen. Ik had ooit een manager van een groot bedrijf voor me zitten. Zij zocht naar een handvat rondom het leidinggeven aan verschillende niveaus mensen. Op dat moment ga ik een stukje mentoren en heb ik haar uitleg gegeven over situationeel leiderschap en het praktisch gemaakt binnen haar situatie.

Een korte samenvatting: het verschil tussen coachen, mentoring en advies

Coachen is echt helemaal geloven in het zelf genererend potentieel van je klant en aan de hand van competenties de diepgang in gaan. Vanuit i’m ok, you’re ok volledig aanwezig zijn en vanuit daar het volle potentieel van je klant toelaten.

Mentoring is zelf een beetje input inbrengen op basis van de zaken die zich voordoen en het verder bij de klant laten wat hij of zij daarmee wilt.

Advies geven is zeggen wat te ander dient te doen.

Er is dus echt onderscheid te maken tussen deze drie. Wat we vaak zien is dat mensen zichzelf een coach noemen maar eigenlijk advies geven. Een coach geeft nooit advies maar kan wel mentoren.

Misbruik het woord "coach" niet

In onze Breakthrough Academy geven we als trauma coach eigenlijk nooit advies maar gaan we echt coachen en mentoren. We delen ervaringen die gewerkt hebben en laten de mensen zelf beslissen wat ze ermee willen doen. Advies geven mag absoluut binnen bepaalde rollen, zoals bijvoorbeeld consultants. Wat ik echter niet prettig vind om te zien zijn mensen die advies geven maar zich wel coach noemen. Dan misbruik je in mijn ogen het woord coach, je kunt jezelf dan beter een andere titel geven.

Mijn ervaring met een coach die geen coach was

Ik heb dat zelf ooit ook meegemaakt. Ik had €8000 betaald voor 8 uur coaching bij iemand die zichzelf een hele goede coach noemde. Het was echter heel sturend volgens een vast stramien. Er werden bijna geen vragen gesteld en het was op de rand van mentoring naar adviseren. Wees er dus voorzichtig mee om jezelf coach te noemen wanneer je advies geeft. Je maakt mensen ontzettend afhankelijk van je en dat mag niet de bedoeling zijn van een coach. Een coach is er om andere mensen zelfsturend te maken en in hun kracht te zetten. Het is niet de bedoeling dat mensen jaren van ons afhankelijk zijn zoals bijvoorbeeld psychiaters of psychologen. Een coach is resultaatgericht, doelgericht heeft alle intenties om de doelen van hun klanten scherp te stellen. Vanaf daar gaan ze naar het resultaat toe te werken vanuit zelfredzaamheid van de klant.

Ik ben heel benieuwd wat deze blog, met mijn visie, bij jou losmaakt. Laat gerust een reactie achter met hoe jij hierover denkt.

Kijk je ook graag een video? Dat kan hieronder. Abonneer je vooral ook op ons Youtube kanaal.

Laat een reactie achter