Westerse vrouwen: neem je verantwoordelijkheid

Momenteel zit ik als trauma coach in een opleiding rondom seksualiteit en er is iets gebeurt dat mij ontzettend raakte en dat mij al vaker raakte. Ik wil de Westerse vrouwen die dit lezen graag ondersteunen door dit te delen.

Laat je je graag horend inspirerend rondom dit onderwerp? Deze aflevering beluister je hier op Spotify.

We leven niet meer in onderdrukking

Een van de zaken die de trainers aangaven was hoe blij we mogen zijn dat we in het hier en nu leven. Dat we met deze rechten als vrouw leven en niet in de onderdrukking van eerdere generaties (of andere landen) leven. Ik mag mijn kinderen deze rechten doorgeven en dat raakt me.

Het raakt me en ik merk dat het gelinkt is met het ongeduld dat ik soms voel als ik met vrouwen praat waarvan ik merk dat ze zichzelf al die rechten en kansen ontnemen. Dan word ik ongeduldig, geïrriteerd en doet het me pijn. Die pijn komt ook naar boven tijdens het maken van dit inspiratie moment. Alles wat wij niet verwerken geven wij door op onze kinderen. Wij hebben hier in het Westen de kans dat we niet onderdrukt zijn, als je duizend kilometer verder weg kijkt, zul je zien dat de mensen wel onderdrukt zijn. 

De verandering moet vanuit ons Westerse vrouwen komen

In de training werd er een uitspraak van de Dalai Lama gedeeld. Hij zij:

De verandering in de wereld moet vanuit de Westerse vrouwen komen.

Die voel ik zo erg. Wij hebben die vrijheid, wij hebben die mogelijkheden, wij hebben die technologie en wij hebben de kennis. Het is echt onze verantwoordelijkheid als Westerse vrouwen om te gaan staan. Het raakt me zo ontzettend hoeveel vrouwen zichzelf daar nog in tegenhouden en alles wat wij niet opruimen moeten onze kinderen en kleinkinderen voor ons gaan dragen. Het is het gewoon niet waard om het door te geven.

Ik word er boos van

Het roept bij mij ook woede op. Wij als Westerse vrouwen hebben geen excuses om niet te gaan staan. En ja in het verleden is er onderdrukking geweest maar nu mogen we er staan. Je verleden is niet je toekomst. Wij kunnen het anders doen, wij kunnen het anders aanpakken. 

Dat is dan ook mijn oproep. Natuurlijk is het eng maar zoals ik altijd zeg:

Feel the fear and do it anyway.

Laat je ondersteunen door de beste mensen en laat je helpen. In deze blog dus echt een oproep: als wij onze shit uit het verleden niet opruimen; blijft het bestaan voor de volgende generaties. Daar helpen we de wereld niet mee.

Let’s make the world a better place.

Laat je je ook graag al horend inspireren? Neem dan ook eens een kijkje bij onze podcasts.

Bekijk onze 12 daagse opleiding tot trauma coach en leer je klanten van overleven naar LEVEN gaan.

Laat een reactie achter